5 beginnerstips voor een eerste aquarium

Om een tropisch aquarium goed te onderhouden zal op het begin een hele uitdaging lijken. Er is een enorme verscheidenheid aan vissen en planten beschikbaar in de winkel.

Om een klein ecosysteem van dieren en planten te creëren en deze op elkaar af te stemmen is een geweldig gevoel wat veel liefhebbers voor de rest van het leven bij zal blijven.

Helaas zijn er nog te veel aquariumhouders die zich niet voldoende inlezen en de basis informatie mislopen om een aquarium goed te onderhouden.

Hieronder de eerste vijf beginnerstips om je op weg te helpen naar een erg mooi aquarium met gezonde en gelukkige vissen.

Altijd het aquarium in laten draaien

In laten draaien wil niks anders zeggen dan de eerste twee a drie weken te wachten met vissen en het aquarium met planten te laten staan. Dit heeft te maken met de waterwaarden welke even rustig uitgebalanceerd moeten worden alvorens men dieren toe gaat voegen. Het is dan ook nooit (!) verstandig om een aquarium en vissen op dezelfde dag te kopen.

De bacteriën die in een aquarium zitten moeten zich eerst rustig kunnen vestigen zodat deze uiteindelijk het afval in het water kunnen afbreken. Hoewel er hier middeltjes voor zijn in de handel om dit te versnellen zullen deze lang niet allemaal voldoen. Het is dan ook belangrijk de verkoper niet altijd te vertrouwen.

Wanneer je alsnog de vissen te vroeg toe gaat voegen aan een nieuw aquarium zullen de vissen veel sneller ziek worden en dood gaan. Iets wat wij natuurlijk altijd proberen te voorkomen!

Ken je waterwaarden

Wanneer weet je dan wel of je aquarium geschikt is voor je vissen? Het is verstandig om een water test setje te kopen en de waterwaarden bij te houden van je aquarium.

Wanneer een van de waterwaarden te hoog is, is dit vrijwel altijd wel op te lossen met een chemisch middeltje wat in de winkel te koop is. Echter is het verstandiger, en tevens goedkoper, om gewoonweg een gedeeltelijke waterverversing te doen. Door het water goed te blijven verversen, zo’n 25%, zal het aquarium zo snel mogelijk een gezond ecosysteem vertonen.

Ook is het belangrijk om de ondergrond van je aquarium schoon te kunnen maken. Op deze ondergrond komt namelijk veel vuil te liggen zoals uitwerpselen van vissen. Door deze bodem schoon te houden draagt dit ook weer bij aan een betere waterkwaliteit.

Lees je goed in over vissen voor je gaat kopen

Wanneer het tijd is om de vissen te gaan kopen, neem dan eerst wat tijd om eens goed onderzoek te doen. Zo is het belangrijk om goed te kijken hoe groot de vissen worden die je graag wil, maar zeker ook of een vis agressief kan zijn, hoeveel zwemruimte hij nodig heeft en wat voor waterwaarden hij wil. Wanneer je een gezelschap aquarium wil gaan maken is het belangrijk de juiste vissen bij elkaar te zetten. Sommige vissen zijn geneigd te ‘happen’ naar grote vinnen, andere vissen zijn juist weer geneigd om kleine vissen op te eten.

Het is een beginnersfout om vissen uit te gaan zoeken op het uiterlijk.

Verder willen we nog meegeven dat je het aquarium niet al te vol zet met vissen. Een welbekende vuistregel in deze wereld is 1 cm vis op 1 liter water.

Geef niet teveel voer

Het is moeilijker een vis te ondervoeden dan vele mensen denken. Een tot twee keer per dag een klein beetje is al voldoende. De hoeveelheid die vissen op kunnen in zo’n 3 minuten is een goede uitgangsbasis.

Wanneer je enkele bodembewoners hebt dient hier aparte voeding voor te zijn. Ga niet van uit dat de vlokken de grond wel zullen bereiken.

Veel liefhebbers hebben een vast schema waarop ze de vissen voeren. Zo kan het zijn dat ze een dag per week helemaal niet voeren. Dit helpt de vissen gezond te houden en het aquarium schoner te houden. Hoe meer je voert hoe sneller het aquarium vies zal gaan worden.

Voldoende verlichting

Een van de meest frustrerende dingen bij een nieuw aquarium is het zien van allerlei algen die zich op het raam en planten gaan vestigen. Algen zijn vergelijkbaar met planten, en net als alle planten hebben zij licht nodig om te kunnen groeien.

Een oplossing hiervoor is voldoende verlichting te regulieren in een aquarium. Zo is het verstandig om het aquarium op een plaats in de kamer te zetten waar deze niet vol in het zonlicht staat. Zonlicht is namelijk niet te regelen.

De aquariumverlichting zal een maximum van 12 branduren per dag mogen hebben. In de praktijk zijn zelfs deze twaalf branduren niet nodig om de vissen goed te kunnen zien.

Verder dien je voor voldoende levende planten te zorgen. Een goed beplant aquarium zal zelden algengroei hebben.

Leer terwijl je bezig bent

Het kan allemaal nog erg spannend en nieuw zijn, maar met deze eerste tips ben je alweer wat verder op weg naar je eigen aquarium. Zorg er voor dat je altijd voldoende tijd uit trekt om je aquarium goed te onderhouden.

Onthoud dat vissen ook dieren zijn en deze niet zomaar weggegooid kunnen worden. Wanneer je kiest voor een aquarium kies je voor een aantal dieren die volledig afhankelijk zijn van jou.

Iedere beginner zal fouten maken in het begin en dit kan zelfs ooit een aantal vissen kosten, maar wanneer je leert van deze fouten zal dit gewoon vergeven worden.