Ben jij klaar voor een hond?

Ben je écht klaar om een hond te nemen of is het een keuze welke nogal snel en ondoordacht gemaakt is? Natuurlijk is die puppy ontzettend lief en zacht maar bedenk goed dat er meer bij komt kijken en dat een puppy ook behoorlijke eisen kan stellen. Wanneer je zeker wil zijn of jij het in je hebt om een goede eigenaar te worden, bekijk dan deze factoren eens!

Heb je alles wat je tot een goede eigenaar maakt?

Een puppy, of zelfs grotere hond, is ontzettend lief en leuk om mee te spelen. Maar bedenk dat het een levend dier is en het 24 uur per dag en 7 dagen per week aandacht nodig zal hebben. Al is het niet fysiek, is het wel dat er aan gedacht zal worden.

Honden kunnen afhankelijk van de soort 10 tot 15+ jaar oud worden. Natuurlijk is het niet voor te stellen hoe je er over 15 jaar bij zit, maar een hond ‘wegdoen’ is iets wat wij ten alle tijden willen voorkomen natuurlijk. Een nadenkertje!

Kun je een hond betalen?

Afhankelijk van de eventuele merken die je koopt zal je toch al snel voor de ‘basis’ zitten op zo’n €700 – €3000 per jaar. Hier komen dan nog allerlei extra dingen bij wanneer een hond ziek wordt als voorbeeld. Medicijnen en operaties kunnen in de duizenden euro’s lopen!. Bekijk dan ook eens de mogelijkheid tot het laten verzekeren van je hond waardoor je niet voor zo’n onvoorziene kosten komt te staan.

Hoe is je huis ingedeeld?

Honden zijn wat uitbundiger dan kleine kinderen en kunnen, in een drukke periode, nét die dure vaas omstoten aangezien ze geen besef van waarde hebben. Wanneer je hond nog niet zindelijk is, is het misschien wel tactischer om dat dure Perzische kleed tijdelijk boven neer te leggen?

Wanneer je je huis huurt dien je rekening te houden met de eigenaar van het huis. Mag je wel huisdieren hebben?

Houd ook rekening met de grootte van het oppervlakte wat je een hond kan bieden (een grote hond is zielsongelukkig in een klein flat appartementje) en niet iedere hond kan even goed met kinderen of andere huisdieren overweg.

Kan je levensstijl in combinatie met een hond?

Wanneer je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat werkt of veel aan het reizen bent is het misschien niet slim om een hond in huis te nemen. Deze zal dan erg veel alleen zitten en kan niet zichzelf uitlaten om zijn of haar behoeften te doen. Je zult opofferingen moeten doen wanneer het gaat om vakanties of dagjes weg aangezien een hond niet aan zijn lot overgelaten kan worden. Houd zeker rekening met het feit dat wanneer je een pup in huis neemt deze extra aandacht vereist in de zin van training, inentingen en het wat vaker uitlaten wegens een kleinere blaas.

Wanneer je echt hier allemaal aan gedacht hebt kun je met een gerust hart voor een hond gaan!