Tips voor het opstarten van een aquarium

Gebruik gematigd licht

Hoewel aquariumplanten over het algemeen harder groeien bij meer licht is het niet aan te raden vol licht te gebruiken bij de opstart van het aquarium. Om deze planten te kunnen laten groeien zijn namelijk voedingsstoffen nodig welke er van naturen niet in een net beplant aquarium zitten. Hierdoor zal het juist tegenstrijdig kunnen gaan werken. Tevens geeft veel licht algen de mogelijkheid zich in rap tempo te gaan vermeerderen, iets wat je ook niet wil in je aquarium natuurlijk.

Voeg meststoffen en Co2 toe

Aangezien de meeste waterplanten buiten zijn gekweekt en zullen moeten wennen aan het leven van het aquarium zelf (ook al staan ze al in een bak in de winkel).

Om deze planten dan wat extra aan te moedigen zich spoedig aan te passen voegen we meststoffen en Co2 toe waardoor er extra groeistoffen in het water terechtkomen. Hierdoor zullen de planten sneller het water gaan zuiveren en krijg je een gezond aquarium welke in evenwicht is.

Doe waterverversingen, ook al zitten er nog geen vissen in !

Een aquarium welke opgestart is gaat per direct al afvalstoffen genereren. Een deel ervan kan hier gebruikt worden door het filter welke zowel goede als minder goede bacteriën in zich moet hebben, maar het merendeel zal na verloop van tijd toch echt handmatig verwijderd moeten worden. Een aquarium is op het begin nooit volledig in balans, na enkele maanden kunnen bijvoorbeeld aquariumplanten al een deel overnemen van het filteren.

Door water eruit te halen en nieuw (schoon) water toe te voegen creëer je tevens een mogelijkheid tot het voegen van extra mineralen aan het water, iets waar de planten je erg dankbaar voor zullen zijn!

Bespaar niet op aquariumplanten

Ondanks dat het de eerste keer, zeker voor een grotere bak, een uitgave kan zijn om alle aquariumplanten in eens te kopen dien je hier niet op te besparen. Aquariumplanten zorgen er voor dat het leven onder water mogelijk word en vervullen een belangrijke rol bij het zuiveren van het water. Door het zuiveren van het water (ammonium word hier uit gefilterd) zal de kans op algen al aanzienlijk verminderen vergeleken met te weinig aquariumplanten.

Teken een ontwerp uit

Niet alle planten zijn even sterk en kunnen oneindig verschoven worden van plaats. Bedenk daarom, nog voor dat je planten in huis hebt, al wat je wil kopen en waar je deze vervolgens wilt neerzetten. Via het internet kun je over vrijwel iedere plant vinden wat voor eisen er per plant nodig zijn betreffende licht en stroming. Daarbij is er over iedere aquariumplant terug te vinden of het een harde groeier is of niet. Vanzelfsprekend is dat je de klein blijvende planten wat voor in de bak houd, zodat de grote planten niet meteen het zicht belemmeren voor de genieters van een aquarium.

Het ontwerp kun je het beste van bovenaf maken. Bekijk waar je de stenen en planten wilt gaan zetten en hoeveel je er dus nodig denkt te hebben.

Succes!