Site Loader

Wanneer u uw hond vrolijk en vol energie ziet rondrennen bent u waarschijnlijk een blije boos. Alle zorgen kunt u even opzij zetten en samen met u harige viervoeter genieten van het moment. Maar wat nou als je hond opeens niet meer zo vrolijk is en de energie flink is weggeëbd? Grote kans dat u hond dan ergens last van heeft. Honden kunnen net zoals mensen ook ziek worden of last hebben van ongemakken zoals misselijkheid, een pijnlijk gebit of een virus. In dit blog zetten we de meest voorkomende ongemakken bij honden voor u op een rijtje.

Last van de maag

De maag van de hond is zeer gevoelig voor verandering, stress en wormen. Wanneer een van deze oorzaken opspeelt bestaat er een grote kans dat de hond last krijgen van misselijkheid of diarree. Wanneer een hond misselijk is zal hij in veel gevallen gaan braken. Waar uw hond last van heeft kunt u als baas het beste beoordelen. Heeft u onlangs het voer veranderd of is de hond in een vreemde omgeving? Dan is de kans groot dat, dat de oorzaak is. Heeft uw hond kleine witte sliertjes in zijn ontlasten of een hele opgezette buik? Dan is de kans groot dat hij een worminfectie heeft. Bij puppy’s treedt een worminfectie minst één keer op omdat ze deze vaak van de moeder hebben meegekregen. Het goed ontwormen van uw hond is in zo’n geval ontzettend belangrijk. Het braken en/of de diarree mag één tot enkele dagen aanhouden. Wanneer uw hond hier langer last van heeft dient u altijd een dierenarts in te schakelen, ook om eventuele uitdroging te voorkomen.

Vlooien en teken

Een ander ongemak waar honden snel last van kunnen krijgen zijn vlooien en teken. Vooral als uw veel buiten komt en wandelen in het bos of duin maakt is de kans hierop nog groter. De vacht van de honden is een ideale plek voor vlooien en teken om zich in te nestelen. Daarnaast kunnen ze goed tegen de huid aan kruipen zonder dat de hond ze daadwerkelijk te pakken krijgt. Uw hond preventief behandelen is daarom het beste. Er worden meestal eens in de zoveel tijd vlooiendruppels aangebracht in de hals maar ook een vlooienband kan een prima optie zien.

Kennelhoest

Gaat uw hond veel met andere honden om of brengt u hem wel eens naar het pension of een opvang? Dan is de kans groot dat uw hond kennelhoest oploopt als ze hier niet tegen geënt zijn. Kennelhoest wordt voornamelijk doorgegeven op plekken waar veel honden bij elkaar zijn. Ze krijgen een hoest of het blaffen klinkt er schor. De milde variant van dit virus gaat meestal binnen 5 tot 7 dagen vanzelf over. Blijft uw hond na deze tijd ook nog hoesten? Dan kan het zijn dat hij de zwaardere variant heeft opgelopen en deze kan lijden tot een longontsteking of chronische bronchitis. Na een (milde) infectie is uw hond echter in de meeste gevallen wel immuun geworden voor het virus. 

Timo

Geef een reactie