Afghaanse windhond

Afghaanse windhond
  Afghaanse windhond2018-11-30T07:01:10+00:00

  Project Description

  Met zijn waardigheid en afstandelijkheid is de Afghaanse windhond een aristocraat onder de honden. Hij is een goede jager, hoewel hij het meest gebruikt wordt als showhond vanwege zijn spectaculaire uiterlijk.

  Fysieke kenmerken

  De Afghaanse windhond heeft dik, zijden haar en komt in verscheidene kleuren voor. Eigenlijk is hij een Greyhound qua lichaamsbouw en hij staat bekend om zijn vermogen om op wild te jagen. Met zijn loopje komen alle vier de poten tegelijkertijd van de grond. Door zijn hoge heup en korte rug kan hij makkelijk draaien en hoog springen, wat beide kenmerken zijn voor een hond dat oorspronkelijk jaagde op rotsachtig terrein. De grote voeten van de Afghaanse windhond zorgen er voor dat hij zich niet blesseert wanneer hij op ruw terrein rent. De zijden vacht zorgt ervoor dat de hond warm blijft.

  Door zijn bewegelijke staart en opgeheven kop ziet hij er trots en waardig uit, en zijn manier van lopen is levendig en soepel.

  Persoonlijkheid en temperament

  Hoewel het een wat terughoudend en soms wat verlegen ras is, houdt de Afghaanse windhond ervan om te jagen. Een Afghaanse hond kan echter binnenshuis gelukkig leven. Het ras gaat niet ruw met kinderen (die de hond fantastisch vinden door zijn boerse en blije temperament) om, maar de hond kan af en toe humeurig worden en soms slecht gedrag vertonen. Sommigen zeggen zelfs dat de Afghaanse windhond op een onafhankelijke kat lijkt.

  Verzorging

  Dit perfecte huisdier moet voorzichtig geborsteld en gekamd worden. Als de hond zijn puppyvacht afwerpt heeft het speciale verzorging nodig. De Afghaanse windhond heeft ook zijn dagelijkse beweging nodig in de vorm van een lange wandeling of een korte sprint. Deze windhond houdt ervan om in kleine gebieden bliksemsnel te rennen. Liefhebbers van de Afghaanse windhond moeten ervoor zorgen dat hij lekker naar buiten kan en dat hij een fijn, zacht bed heeft.

  Gezondheid

  De Afghaanse windhond wordt tussen de 12 en 14 jaar oud en is niet vatbaar voor serieuze gezondheidsrisico’s. Het ras kan wel lijden aan staartblessures en het reageert op verdovingen. Gezondheidskwalen zoals heupdysplasie, staar en ENM komen ook wel eens voor bij het ras. Om deze problemen te achterhalen moet een dierenarts wellicht heup- en oogonderzoek doen.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Afghaanse windhond stamt uit de oudheid. Hij behoort tot de windhonden uit het Midden-Oosten, en zijn voorvaders stammen uit de tijd van het Oude Egypte. In eerste instantie werd het ras door nomadische stammen gebruikt als jachthond om op vlees en hazen te jagen, waarbij valken ze hielpen door op de prooi neer te duiken. Langzamerhand, na verscheidene generaties op het bergachtige gebied van Afghanistan, ontwikkelde de Afghaanse windhond zich tot een lenige, vliegensvlugge hond met een enorm uithoudings- en sprongvermogen. Het ras was eeuwenlang geïsoleerd in de Afghaanse bergen en werd in de tweede helft van de 20e eeuw naar Engeland gebracht. Deze honden werden oorspronkelijk Barukhzy windhonden of Perzische windhonden genoemd. Ze waren divers in karakter, maar de Zardin werd uiteindelijk de meest populaire hond.

  Het ras werd al snel het pareltje van de glamourwereld, en het werd ook al snel populair in andere werelden, zoals in die van de hondenshows. De Afghaanse windhond bereikte de piek van zijn populariteit in de jaren 70 van de 20e eeuw, maar tegenwoordig is hij nog wereldwijd bekend.

  SLIDING BAR WIDGET 1