Airedaleterriër

Airedaleterriër
  Airedaleterriër2018-11-28T07:32:34+00:00

  Project Description

  De Airedaleterriër is de grootste en taaiste uit de terriërfamilie. Zijn vacht is dik en draadachtig en hij heeft een zachtere onderste vacht. Hij komt voor in de kleuren bruin en zwart, en bruin en grijs. Dit ras is een van de eerste die door de politie werd gebruikt en het was ook erg populair onder voormalige presidenten van de Verenigde Staten, waaronder Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge en Warren Harding.

  Fysieke kenmerken

  De Airedaleterriër heeft lange poten en sterke, ronde botten die kracht en wendbaarheid effectief combineren. Op die manier kan het ras op moeilijk wild jagen. De draadachtige, harde en dikke vacht ligt dicht en recht tegen de huid, hoewel sommige haren gekreukeld zijn.

  Persoonlijkheid en temperament

  Deze beschermende en levendige vriend is een van de meest veelzijdige terriërs. De speelse, avontuurlijke en stoutmoedige Airedaleterriër is intelligent, maar soms ook koppig en eigenwijs. Hoewel sommige honden dominant zijn, zijn de meeste gehoorzaam aan hun baasjes. Daarnaast zijn ze ook betrouwbaar.

  Zo lang een Airedaleterriër zijn dagelijkse fysieke en mentale oefeningen ontvangt, is hij een geweldig huisdier. Hij houdt ervan om een leider te zijn en houdt er niet van om door andere honden uitgedaagd te worden. Kleinere honden en terriërs gaan echter goed samen.

  Verzorging

  Omdat de Airedaleterriër een actief ras is, heeft hij forse dagelijkse training nodig. Lange wandelingen, intensieve spelletjes en jagen in veilige gebieden kunnen de behoeften van de hond voldoen. De draadachtige vacht moet twee keer per week geborsteld worden. Daarnaast moet het ook een of twee keer per maand getrimd worden. Het knippen is nodig om laagjes kleur en textuur in de vacht te krijgen. De oren van de puppy’s moeten ‘gelijmd’ worden zodat ze een goede vorm krijgen wanneer ze volwassen worden. De Airedaleterriër kan in koele klimaten comfortabel buitenshuis leven, maar hij moet wel binnen kunnen slapen.

  Gezondheid

  De Airedaleterriër wordt 10 tot 13 jaar oud, en lijdt soms aan darmziekten. Het ras kan ook last ondervinden aan heupdysplasie, maagtorsie en hypothyreoïdie. Om zulke problemen te achterhalen, moet een dierenarts wellicht schildklier- en heuponderzoek doen.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Airedaleterriër, oftewel ‘De Koning van de Terriers’, is een van de langste terriërs. Er wordt van gedacht dat het ras afkomstig is van de Black and Tan Terriër of de English White Terriër. De middelgrote Airedaleterriër is gefokt door jagers in Yorkshire om op klein wild te jagen, zoals vos en waterrat. De honden waren ook goed in het verzamelen en vinden van vogels.

  Halverwege de 19e eeuw werden sommige terriërs in de buurt van de Aire in South Yourkshire gekruist met Otterhounds om hun reukzin en jachtvermogen rond het water te verbeteren. Deze poging resulteerde in het ras dat bekend staat als de Airedaleterriër of Bingley, die een expert was in het jagen van otters. Het duurde echter tot 1878 voordat het ras geaccepteerd werd als de Airedaleterriër.

  Nadat het een showhond werd, werd het gekruist met de Engelse buldog en de Ierse Terriër, om de impopulaire eigenschappen van de Otterhound-kruising te verwijderen.

  In de 20e eeuw maakte de grondlegger van het ras, Champion Master Briar, de hond populairder. Zijn kind zorgde voor hetzelfde effect in de Verenigde Staten. Het jachtvermogen en de grootte van de Airedaleterriër maakten de hond zeer populair als een jachthond voor groot wild. De hond wist een goede politiehond en een perfect huisdier te worden omdat hij goed gemanierd is en er slim uitziet. De hond werd in de periode na de Eerste Wereldoorlog minder populair, maar vandaag de dag zijn hondenliefhebbers verzot op de Airedaleterriër.

  SLIDING BAR WIDGET 1