Akita inu

Akita inu
  Akita inu2018-11-26T13:24:55+00:00

  Project Description

  De Akita Inu beschikt over een unieke combinatie van waardigheid, moed, alertheid, en toewijding aan zijn familie. Hij is bijzonder hartelijk en loyaal ten opzichte van zijn familie en vrienden. Hij is bijna katachtig: het is niet abnormaal als een Akita Inu zijn gezicht verschoont na het eten. Daarnaast is hij ook erg netjes en ordelijk in huis.

  Fysieke eigenschappen

  De Akita Inu’s hebben zware botten en een groot lichaam. Ook is hij iets langer dan dat hij hoog is. De Akita Inu is zeer sterk, waardoor hij makkelijk door sneeuw en op andere ruwe terreinen kan jagen. Het ras is energiek en heeft een alerte manier van lopen. De Akita Inu maakt een perfecte jachthond: hij heeft een beschermend instinct en een vacht dat hem beschermt tegen barre omstandigheden. Zijn haar, dat ongeveer vijf centimeter lang is, heeft een rechte, dikke onderlaag maar een harde buitenste laag. De kleur van zijn vacht kan nogal verschillen. Zo kan hij een witte, getijgerde of pinto vacht hebben.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Akita Inu is gehoorzaam aan zijn baasje en hij is altijd alert. De hond is onafhankelijk en moedig, waardoor hij een waanzinnig goede jacht- en waakhond is. Hoewel de hond wat koppig en dominant is, zal hij goed gedrag vertonen onder de begeleiding van een toegewijde trainer. Sommige Akita Inu’s vertonen echter agressief gedrag tegenover andere honden en zijn zenuwachtig rondom vreemden.

  Verzorging

  Een Akita Inu voelt zich het beste als hij binnenshuis wordt gehouden, maar wel de mogelijkheid heeft om naar buiten te wandelen. Om deze honden gehoorzaam te houden, is het belangrijk om regelmatig mentale en fysieke oefeningen met ze te doen. Het rennen in een afgesloten gebied of lange wandelingen behoren tot goede oefeningen. De beschermende vacht van de Akita Inu moet af en toe geborsteld worden om het dode haar eruit te krijgen (hij moet vaker geborsteld worden als hij in de rui zit).

  Gezondheid

  De Akita Inu wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Hij lijdt af en toe aan microphthalmus, een patella luxatie, epilepsie, renale corticale hypoplasie, VKH-syndroom, polyneuropathie, entropion en staar. Er moet worden opgepast zodat serieuze gezondheidsproblemen die voorkomen bij het ras zoals heupdysplasie en PRA uitblijven. Het ras is ook vatbaar voor kleine gezondheidsproblemen, waaronder maagtorsie, hypothyreoïdie, ellenboogdysplasie, peesscheuren, pemphigus, lymfosarcoom, osteosarcoom, en talgklierontsteking. Om deze problemen te kunnen achterhalen, moet een dierenarts wellicht de schildklier, heup, ogen, en ellenbogen van de hond onderzoeken.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Akita Inu wordt beschouwd als de ‘natuurlijke schat’ van Japan, zijn thuisland. De hond werd oorspronkelijk gefokt als een aanpasbare jachthond in de bergachtige gebieden in het noorden van Japan. De Akita Inu werd in de 19e eeuw van uitsterving gered doordat de Japanners pogingen deden om zeven nationale rassen te redden. De Akita Inu is de grootste van deze zeven rassen.

  Hachiko, bediscussieerbaar de meest geëerde Akita Inu, bleef iedere dag op het treinstation op zijn baasje wachten om samen weer naar huis te wandelen. Zelfs nadat zijn baasje stierf, wachtte hij negen jaar lang iedere dag op zijn baasje. Nadat Hachiko op 8 maart 1935 overleed, werd er een standbeeld van hem gemaakt om zijn toewijding te herdenken. Op deze plek vindt ieder jaar Hachiko’s herdenking plaats.

  Hellen Keller, beroemd Amerikaans auteur en politiek activist, wordt gecrediteerd met het verschepen van de eerste Akita Inu naar de Verenigde Staten in 1937. In 1972 werd het ras erkend door de American Kennel Club, en vandaag de dag wordt het beschouwd als een uitstekend ras met welgemanierde en moedige eigenschappen. Daardoor is het ras in Japan erg populair als waak- en politiehond.

  SLIDING BAR WIDGET 1