American bashkir curly

American bashkir curly
  American bashkir curly2018-12-01T18:10:00+00:00

  Project Description

  De American Bashkir Curly is een paardenras dat waarschijnlijk zijn oorsprong in het midden van Nevada vindt, hoewel sommigen daar anders over denken. Het is een veel voorkomend Amerikaans ras, dat vandaag de dag meestal als rijpaard wordt gebruikt.

  Fysieke kenmerken

  Ironisch genoeg hebben niet alle American Bashkir Curly paarden krullerig haar. In de zomer werpen ze het zijden en kronkelig haar van de maan af. In de winter groeien de lokken uiteindelijk weer terug. Veelvoorkomende vachtkleuren zijn grijs, zwart, roodbruin, Appaloosa en bontkleurig.

  Een typische American Bashkir Curly is tussen de 145 en 152 centimeter hoog en heeft een gezette, gespierde en een adellijke lichaamsbouw. Het heeft een gespierde rug en hakken; krachtige, afgeronde schouders; een ronde, vetvrije romp; een brede, diepe borstkas. Zijn benen zijn hard, recht en heeft platte knieën. Ook heeft het vrijwel perfect afgeronde zwarte hoeven. De ogen van een American Bashkir Curly staan wijd open, waardoor het een groter zichtveld heeft.

   

  Persoonlijkheid en temperament

  De American Bashkir Curly is vriendelijk en kan makkelijk getraind worden. Het is alert en beweegt in een rap tempo: ideaal voor paardspringen, rodeo en enig andere paardenwedstrijden. Het is ook stevig en kan barre klimaten goed aan. Hij kan zelfs winters overleven terwijl het niet gevoerd wordt, maar dit is zeker niet aanbevolen.

  Geschiedenis en achtergrond

  Er is geen twijfel over mogelijk dat het ras, dat we vandaag de dag kennen als de American Bashkir Curly, uit het midden van Nevada komt. Volgens experts vonden Peter Damele en zijn vader in 1898 drie paarden die bedekt waren met strak, gekruld haar. Deze ‘Curlies’ werden erna van de Peter Hanson-bergketen naar het huis van Damele gebracht en gebruikt om te fokken. In feit stammen veel van de American Bashkir Curly paarden in de V.S. van de Damele kudde af, hoe wel het ras niet formeel geregistreerd was tot 1971. Het is echter niet duidelijk hoe de originele Curlies terechtkwamen in de Verenigde Staten. Er zijn een paar theorieën geweest, maar tot nu toe leverde geen enkele klinkklare bewijzen op om deze theorieën te ondersteunen. Er is bijvoorbeeld een theorie dat de Curlies met de Mongolen meekwamen naar Nevada via de Beringstraat. Ze kunnen ook geïmporteerd zijn door de Russen toen ze Alaska bezetten en de paarden ruilden met boeren en mijnwerkers die verder landinwaarts leefden.

  Hoewel er veel onbeantwoorde vragen zijn, is een ding duidelijk – het is onwaarschijnlijk dat de Curlies vanzelf naar Nevada zijn getrokken.

  Of de American Bashkir Curly een echte Bashkir, Lokia of compleet ander ras is, is tot nu toe ook een groot vraagstuk. Het heeft zijn naam te danken aan zijn vermeende Russian Bashkir voorouders, maar de American Bashkir Curly lijkt niet op de Russian Bashkir, die zelden krullig haar heeft. De Russische Lokaj heeft aan de andere kant wel een krullerige vacht. Ongeacht zijn voorouders, is de American Bashkir Curly – vooral bij de ruiters – een van de favoriete paardenrassen van de Verenigde Staten.

  SLIDING BAR WIDGET 1