american saddlebred

american saddlebred
  american saddlebred2018-11-27T18:27:43+00:00

  Project Description

  De American Saddlebred is een van ’s werelds mooiste paarden, althans volgens zijn bewonderaars. Het paard, dat zo genoemd is door zijn grote geschiktheid als rijpaard, is ook beroemd om zijn makkelijke manier van lopen en warme karakter. Een ideaal rij- en recreatiepaard, dat ook wel gebruikt wordt als werk-, parade- en plantagepaard. Het is zelfs door legerofficieren gebruikt als oorlogspaard.

   

  Fysieke kenmerken

  De American Saddlebred heeft zijn wonderbaarlijke kenmerken te danken aan zijn voorouders. De American Saddlebred heeft zijn kenmerkende, makkelijke manier van lopen, wendbaarheid en snelheid geërfd van de Narragansett Pacer en de dravers. Aan de Morgans en Canadese paarden heeft de American Saddlebred zijn sportiviteit en uithoudingsvermogen te danken. Het resultaat is een veelzijdig paard dat schoonheid met functionaliteit combineert.

  De American Saddlebred heeft een flink gespierd lichaam en grote voeten, die goed in proportie zijn met de rest van het lichaam. Zijn benen laten platte en rechte botten zien, hoewel zijn rug over het algemeen kort en gespierd is. De heupen van het paard zijn erg sterk met een hoog en effen croupe (of lende). Zijn staart is vloeiend, hoog gesitueerd en recht.

  De ogen van een American Saddlebred zijn groot, helder en staan ver uit elkaar. Zijn oren staan echter dicht bij elkaar. De nek is lang en glooiend en loopt mooi over naar het hoofd. Zijn schouders zijn diep en glooiend, en zijn schoft – het gedeelte tussen de schouderbladen – is uitstekend en heeft een goede vorm. De American Saddlebred heeft ook een brede borst en schitterende ribben.

  Typische kleuren voor het ras zijn roodbruin, zwart, bruin en kastanjebruin. Gemiddeld is het paard 152 tot 163 centimeter hoog en het weegt gemiddeld 450 tot 545 kilogram.

   

  Temperament

  De American Saddlebred heeft normaal gesproken een kalm en vriendelijk karakter. Het is beminnelijk naar mensen toe en laat een aangeboren leergierigheid zien.

  Geschiedenis en achtergrond

  De American Saddlebred kwam voort uit een kruising tussen de Narragansett Pacer met de volbloed, toen de Amerikaanse kolonialisten de paarden ontwikkelden in de 18e eeuw. Nadat vele werden gebruikt in de strijd tijdens de Revolutie, werd de kruising naar Kentucky gebracht. Daar kreeg het de naam Kentucky Saddler.

  Vroeg in de 19e eeuw werkte de Kentucky Saddler vooral op plantages vanwege zijn comfortabele manier van lopen en zijn exceptionele evenwicht. Morgan en volbloed eigenschappen werden later toegevoegd om de al uitstekende kenmerken te verbeteren, waardoor de moderne American Saddlebred werd gecreëerd.

  Velen zien Denmark, een Saddlebred hengst dat in 1839 geboren werd, als de voorvader van veel moderne Saddlebred paarden. Deze hengst diende zelfs generaal Hunt Morgan tijdens de burgeroorlog in de Verenigde Staten. Vandaag de dag wordt de American Saddlebred veelal gebruikt als rijpaard met zadel bij wedstrijden in paardenshows en verschillende andere disciplines.

  SLIDING BAR WIDGET 1