Amerikaanse pitbull terriër

Amerikaanse pitbull terriër
  Amerikaanse pitbull terriër2018-11-26T13:15:48+00:00

  Project Description

  De Amerikaanse Pitbull terriër heeft verschillende benamingen, waaronder Pitbull en de Amerikaanse Bull terriër. Hij wordt vaak verward met de Amerikaanse Staffordshire terriër, hoewel de United Kennel Club de American Pitbull terriër erkent als een echt ras. Ze staan liefdevol bekend als ‘Pitties’ en ze staan bekend om hun loyaliteit, beschermende gedrag en atletische vermogen.

  Statistieken

  Ras: Terriërs

  Hoogte: 43 tot 48 centimeter

  Gewicht: 14 tot 40 kilogram

  Levensverwachting: 12 tot 14 jaar

  Fysieke kenmerken

  De gemiddelde American Pitbull terriër is middelgroot tot groot, met een gewicht tussen de 14 en 40 kilogram. De Pitbull heeft een gezet, gespierd lichaam en een korte, zachte vacht die van hond tot hond nogal in kleur verschilt. Er zijn verschillen in de grootte en kleur van de Pitbull omdat het ras een kruising is tussen verscheidene types buldoggen en terriërs.

  Het lichaam van de Pitbull is lang, maar hij heeft een korte, zweepachtige staart dat in een punt uitloopt. Kleine tot middelgrote oren staan hoog op zijn brede, platte hoofd. De meest kenmerkende eigenschap van de Pitbull is zijn brede, krachtige kaak.

  Persoonlijkheid en temperament

  De beschermende en onbevreesde Pitbull staat bekend om zijn speelse temperament en vriendelijk gedrag. De Pitbull is ook atletisch en heeft een sterke neiging om mensen tevreden te houden. De Pitbull heeft daarnaast ook de neiging om een ‘roofdier te zijn’. Dat komt doordat hij gefokt is om te jagen en om vee bijeen te drijven. De Pitbull is echter niet agressief naar mensen toe en hij is erg aanhankelijk met kinderen. Afhankelijk van de opvoeding, kan de Pitbull afzien van agressief gedrag tegenover andere honden.

  Verzorging

  Omdat het zo’n energiek en actief ras is, heeft de American Pit Bull terriër dagelijkse beweging nodig – hoe forser hoe beter – zodat hij zich niet gaat vervelen en mogelijk verwoestend gedrag gaat vertonen. Zoals de Greyhound heeft de Pitbull een zeer sterke jagerszin, dus hij gaat wegrennende dieren wellicht achterna. Het is belangrijk om met de Pitbull te wandelen, zodat hij leert dat hij zich goed moet gedragen in de buurt van andere dieren. Dat moet echter wel voorzichtig gebeuren, zodat de Pitbull niet wegrent en enig prooi te grazen neemt.

  Gezondheid

  Doordat hij zo atletisch is en een diverse fokachtergrond heeft, is de Pitbull een nogal taai ras. Hij wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud, wat ouder is dan andere honden van die grootte. Er zijn echter wel genetische aandoeningen waarmee moet worden opgepast. De Pitbull lijdt soms aan botziekten zoals heupdysplasie, degeneratieve myelopathie en dislocatie van de knieschijf. De Pitbull kan door zijn korte vacht ook last krijgen van huidaandoeningen zoals schurft en huidallergieën. Andere gezondheidskwalen zijn hypothyreoïdie en aangeboren hartproblemen.

  Geschiedenis en achtergrond

  De oorsprong van de Pitbull is te traceren naar het 19e -eeuwse Engeland, Ierland en Schotland. De voorvaders van de honden waren een resultaat van experimentele kruisingen tussen de buldog en de terriër. Deze honden werden gefokt als vechthond bij bear/bull-baiting wedstrijden, waarbij de hond moest aanvallen totdat het grotere dier verslagen was. Toen baiting verboden werd in de 19e eeuw, werden de honden gefokt om op ratten te jagen en om met elkaar te vechten. Europese immigranten introduceerden de Pitbull in Noord-Amerika.

  Door zijn controversiële oorsprong, is de Pitbull niet erkend door de American Kennel Club. Om die reden zijn er twee clubs opgericht om Pitbulls te registreren. De eerste was de United Kennel Club (UKC), die in 1898 werd opgericht door C.Z. Bennett. De hond van de oprichter, Bennett’s Ring, werd als nummer 1 toegewezen bij de UKC, waardoor hij de eerste geregistreerde Pitbull is. De tweede club, de American Dog Breeders Association (ADBA), begon in 1909 als een organisatie die opkwam voor meerdere rassen. De organisatie hield zich echter vooral bezig met de Pitbulls omdat de oorspronkelijke president, Guy McCord, een liefhebber en fokker was van de American Pitbull terriër.

  In tegenstelling tot zijn dubieuze reputatie als agressieve hond, is de Pitbull door velen beschreven als een vriendelijke en uitgaande hond. Omdat veel liefhebbers van dit ras steeds actiever worden in de opleiding en training van het ras, wordt de Pitbull weer snel een populaire kameraad.

  SLIDING BAR WIDGET 1