Appaloosa

Appaloosa
  Appaloosa2018-11-27T18:05:19+00:00

  Project Description

  De Appaloosa is een paardenras dat uit de Verenigde Staten stamt. Dit is een van de meest kleurrijke en oudste paardenrassen op de wereld. Het wordt veelal gebruikt als een rijpaard.

   

  Fysieke kenmerken

  Het meest onderscheidende kenmerk van de Appaloosa is zijn gevlekte vacht. En hoewel er veel verschillende soorten gevlekte patronen en kleuren zijn, zijn de meest voorkomende marmer, sneeuwvlok en luipaard. Naast de vlekken op de vacht heeft de Appaloosa ook vlekken op de genitaliën, lippen en de neus. Andere interessante kenmerken zijn compacte, gestreepte hoeven en grote ogen met een omringende witte sclera.

  De Appaloosa is gemiddeld 147 tot 162 centimeter hoog. Het hoofd van het paard is relatief klein maar wel gezet, en zijn oren zijn altijd alert en staan recht omhoog. Het heeft een sterk, gespierd lichaam met een korte, rechte rug, lange nek en een diepe borstkas. De schoft van de Appaloosa – het gedeelte tussen de schouderbladen – is niet te prominent, maar zijn benen zijn sterk en hebben een mooie vorm.

   

  Persoonlijkheid en temperament

  De Appaloosa is onafhankelijk, intelligent en moedig. Het kan ook fel zijn – waardoor het vroeger een goed oorlogspaard was. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de beste rijpaarden, vooral voor degene die weten hoe ze met paarden moeten omgaan.

   

  Verzorging en gezondheid

  De Appaolosa wordt het beste grootgebracht op vlaktes, waar veel ruimte is om te grazen. Naast grote weilanden heeft het ook een goede waterbron in de buurt nodig. Een veel voorkomend gezondheidsprobleem voor de Appaloosa is parasieten, maar goede uiterlijke verzorging, sanitaire voorzieningen, ontwormen en andere preventieve methodes kunnen dit voorkomen.

   

  Geschiedenis en achtergrond

  Er wordt gedacht dat de Appaloosa een afstammeling is van oude paarden die door de nomaden 35 eeuwen geleden werden gebruikt in centraal Azië. En hoewel het ras een tijd naamloos was, was de Appaloosa erg populair in Azië en Europa. Er is zelfs bewijs in de vorm van grotschilderingen en oude kunst, dat de Appaloosa (of een paard met hetzelfde uiterlijk) laat zien, lang voor de formele erkenning en vestiging van het ras in de Verenigde Staten. Er is bijvoorbeeld kunst in Egypte en Griekenland gevonden dat uit de 14e eeuw voor Christus stamt dat een gevlekt paard laat zien; soortgelijke kunst uit de 8e eeuw voor Christus werd gevonden in Oostenrijk en Italië. Er is bewijs gevonden dat de oude Perzen het gevlekte paard – dat geschikt was voor helden –  vereerden. Oude Chinese kunst, afkomstig uit de 7e eeuw na Christus, illustreert ook een gevlekt paard, hoewel dit ras er al in 100 v.C. te vinden moet zijn geweest.

  Totdat de Spaanse Conquistadores naar Amerika trokken, waren de Appaloosa er niet te vinden. Deze paarden werden dan gestolen of gekocht door de inheemse indianen. De Amerikaanse indianen – specifieker nog de Nez Perce stam, dat gevestigd was in het huidige Oregon en Washington – waren zeer goed in het fokken van paarden en het beheren van kuddes; daardoor bloeide het Appaloosa ras. De Appaloosa werd wel gewaardeerd door zijn vlekken, die dienden als goede camouflage.

  Toen blanken naar de Verenigde Staten trokken, hebben ze het gevlekte paard omgedoopt in de ‘Palouse horse,’ genoemd naar een lokale rivier. Deze naam werd uiteindelijk ‘Appaloosey,’ en in 1938 – in hetzelfde jaar dat de Appaloosa Horse Club werd opgericht – werd het ras officieel Appaloosa genoemd. En zo ontstond dus het Appaloosa ras. Later werd het klassieke Appaloosa ras verbeterd door het met het Arabische en Quarter Horse ras te kruisen. De Appaloosa Horse Club bestaat nog altijd en heeft ongeveer 500 000 ingeschreven paarden.

  SLIDING BAR WIDGET 1