Australische herder

Australische herder
  Australische herder2018-11-30T07:01:48+00:00

  Project Description

  Het ras is gefokt als een universele herder en boerderijhond, en de Australische herder leeft voor het plezier van zijn werk. Hij is intelligent, gehoorzaam en behendig.

  Fysieke kenmerken

  De Australische herder heeft een gespierd lichaam met een atletisch uiterlijk. Door zijn middelgrote lichaam, dat iets langer is dan dat het hoog is, kan hij erg snel bewegen. Hij staat er om bekend dat hij moeiteloos en elegant zijn tempo en van richting kan veranderen.

  De Australische herder heeft een weerbestendige dubbele vacht van gemiddelde structuur. Zijn buitenste vacht, die voorkomt in verscheidene kleuren, is recht of golvend. Zijn uitdrukking is vrolijk, en hij straalt intelligentie uit.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Australische herder heeft een waakinstinct en is ietwat terughoudend tegenover vreemden. Hij is echter van nature slim en onafhankelijk. Om ervoor te zorgen dat de hond niet gefrustreerd raakt, moet hij dagelijks beweging krijgen.

  Naast zijn moed, zelfvertrouwen en sympathie, heeft de Australische herder een enorm uithoudingsvermogen. Ben er wel van bewust dat sommige Australische herders wel eens kleine dieren of kinderen zachtjes gebeten hebben.

  Verzorging

  De Australische herder houdt ervan om binnenshuis tussen zijn familie te zijn, maar hij kan ook buiten leven mits er sprake van een gematigd klimaat is. Hij heeft veel fysieke en mentale oefeningen nodig, en de uiterlijke verzorging bestaat uit het af en toe borstelen van de vacht, zodat het losse haar eruit valt.

  Gezondheid

  De Australische herder wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud, en is vatbaar voor kleine gezondheidskwalen zoals colomboom, nasale dermatitis solaris, hypothyroïdie, Pelger-Huet syndroom, heupdysplasie, en CEA. Hij is ook vatbaar voor cataract, PRA, LUMBAR syndroom, PPM, distichiasis, Vwd, epilepsie, en PDA. Om deze problemen in een vroeg stadium te ontdekken, beveelt een dierenarts wellicht oog-, heup- en schildklieronderzoeken aan. Ook kan de dierenarts DNA tests aanbevelen conform het CEA.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Australische herdershond is eigenlijk helemaal niet Australisch. Een populaire theorie stelt dat de Baskische herders die in de 19e eeuw naar Australië trokken hun schapen en herdershonden, waaronder Australische herdershonden, met hen meenamen. Anderen geloven dat het ras, dat bekend staat om zijn veelzijdigheid, zijn oorsprong meer dan 5000 jaar geleden vindt in Turkije.

  Wat zeker is, is dat de Australian Shepherd Club of America werd opgericht in 1957. Deze honden pasten zich snel aan de barre omstandigheden in de Verenigde Staten aan: sommige honden werden zelfs gebruikt in een film of als trucjeshond in de rodeo. De American Kennel Club erkende het ras in 1993.

  SLIDING BAR WIDGET 1