Australische terriër

Australische terriër
  Australische terriër2018-11-26T12:16:57+00:00

  Project Description

  Oorspronkelijk is hij als bewaker, jager en veedrijver gefokt. Daardoor is de Australische terriër een kleine en taaie hond. Deze veelzijdige werker heeft een levendige, alerte uitdrukking en hij is onder de meeste omstandigheden een geschikte kameraad.

  Fysieke kenmerken

  De Australische terriër heeft een aantrekkelijke geplooide kraag met een pluk langer haar dat zijn intelligente en levendige uitstraling versterkt. Deze werker heeft een normaal skelet, en een klein en stevig lichaam dat langer is dan dat het hoog is. Hij kan barre omstandigheden weerstaan en heeft een snelle manier van lopen.

  De vacht van de Australische terriër is blauw en tan of rood van kleur en is weerbestendig. De vacht bestaat uit een 6 centimeter lange buitenste laag dat recht en ruw is, en een zachte, korte binnenste laag.

  Persoonlijkheid en temperament

  Dit Australische ras wil altijd gewaardeerd worden, is best slim en is een van de meest gehoorzame terriërs. Hij gaat goed samen met andere huisdieren, maar is een beetje verlegen rondom vreemden. Omdat hij een echte ‘aarde’ hond is, houdt hij van graven.

  Hoewel dit een van de kalmste terriërs is, is het ook een taaie en levendige hond. Zodra hij de kans krijgt zit hij achter knaagdieren aan.

  Verzorging

  De Australische terriër is een prettig huisdier, en hij moet de mogelijkheid hebben om veel tijd met zijn familie door te brengen. Om frustratie te voorkomen moet dit avontuurlijke en speelse ras echter wel dagelijkse oefeningen doen in de vorm van een spelletje, een wandeling of een hardloopsessie. De draadachtige vacht moet iedere week geborsteld worden en twee keer per jaar moeten de losse haren verwijderd worden. Om hem er netjes te laten uitzien, moeten de haren rond de voeten ook getrimd worden.

  De terriër is gefokt om de barre Australische weersomstandigheden te weerstaan, dus hij kan buiten blijven tijdens warme en gematigde temperaturen.

  Gezondheid

  De Australische terriër wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud, en kan vatbaar zijn voor problemen zoals de ziekte van Legg-Perthes, peesscheuren en epileptische aanvallen. Daarnaast komen ook patella luxaties en diabetes voor bij dit ras.

  Geschiedenis en achtergrond

  De hond is een van de kleinste werk-terriërs, en is de nationale terriër van Australië. Het ras – voor het eerst tentoon gesteld als de ‘gebroken-vacht terriër met de zwartblauwe glans’ – vindt zijn oorsprong tegen einde van de 19e eeuw. De hond had verschillende namen, waaronder de Blue en Tan terriër, de Toy, en in 1900 werd het de ‘Ruwe-vacht terriër, blauw en tan’ genoemd. Over het algemeen stond de hond bekend om zijn tan en blauwe kleur, maar vroege vertegenwoordigers van het ras hadden een beige of rode kleur. Uiteindelijk werd de hond populair in Britse huizen en hondenshows. Veel rassen werden gekruist met de originele Australische terriër, waaronder de Yorkshire, Dandie Dinmont-terriër, Schotse, Skyeterriër en de Manchesterterriër, waardoor er als gevolg een prachtig uitziende hond ontstond.

  De American Kennel Club erkende dit de Australische terriër in 1965, bijna 40 jaar nadat het ras voor het eerst naar de Verenigde Staten werd gebracht.

  SLIDING BAR WIDGET 1