Azawakh

Azawakh
  Azawakh2018-11-26T12:13:35+00:00

  Project Description

  De Azawakh is een Afrikaans windhondenras en staat bekend als een loyale en zeer hartelijke kameraad. Hoewel ze onafhankelijk zijn, houden ze er van om met hun geliefden om te gaan en ze hebben de sterk de neiging om hun eigenaar te beschermen.

  Fysieke kenmerken

  De Azawakh is een hoog en elegant ras, dat tussen de 15 en 25 kilogram wordt. Een teef is over het algemeen lichter dan een reu. Ze hebben een lichte en elastische manier van lopen, waardoor ze sierlijke, behendige renners zijn.

  ‘Dit zijn fysiek fitte, magere honden met lichte botten en een goede huid,’ aldus AKC Vice President Gina DiNardo. ‘Hun poten zijn sterker dan hun lichamen en hun heupen staan hoger dan hun schouders, waardoor ze een onderscheidend en uniek uiterlijk hebben’.

  Een Azawakh kan een beige, lichtbruine, zwarte, bruine, blauwe, grijze, getijgerde, grauwe en meerkleurige vacht hebben.

  Persoonlijkheid en temperament

  ‘Een welgemanierde Azawakh is hartelijk, teder, speels en enorm loyaal naar zijn eigenaar toe,’ aldus DiNardo. Soms hebben ze een uitzonderlijk sterke band met een specifiek iemand uit de familie en ze kunnen beschermend worden over hun ‘roedels’ en sluw tegenover vreemden. Dit ras is zeer intelligent en onafhankelijk, waardoor ze een uitstekende kameraad zijn voor mensen met een actief leven.

  ‘Ze zijn binnenshuis relatief rustig, maar ze hebben enorm veel energie en een behoorlijk uithoudingsvermogen, dus ze moeten dagelijks lange wandelingen maken,’ aldus DiNardo. Wanneer u het overweegt om een Azawakh te kopen, moet u wel onthouden dat het actieve honden zijn met een jagers- en waakinstinct. Ze hebben dagelijks oefeningen nodig, en zien andere huisdieren zoals katten eerder als prooi dan vriend.

  Training

  De Azawakh is slim en onafhankelijk, waardoor positieve, op beloning gebaseerde training nodig is. Dit moet vanaf het begin af aan gebeuren. Dit ras zal eerder reageren en zich aanpassen op disciplines zoals gehoorzaamheid, freestyle en behendigheidstraining dan op ruwe interacties zoals op straf gebaseerde trainingen, waardoor de levendigheid van het ras afneemt. Straffen kunnen ook voor wantrouwen, angst, of agressie zorgen.

  Uiterlijke verzorging

  De Azawakh moet wekelijks geborsteld worden en soms gewassen worden, maar voor de rest heeft hij niet zo veel onderhoud nodig. ‘Zijn korte vacht heeft minimale uiterlijke verzorging met een handschoen of zachte borstel nodig,’ zegt DiNardo.

  Het is aanbevolen om een Azawakh in koud of nat weer een trui of jasje aan te doen, omdat de korte vacht zijn magere lichaam niet van veel warmte voorziet.

  Gezondheid

  De Azawakh is over het algemeen een gezond ras met een levensverwachting tussen de 12 en 15 jaar. Het is aanbevolen om de oren schoon te houden zodat ze geen infectie oplopen. Daarnaast moeten zijn tanden gepoetst worden om tandziekten te voorkomen, maar dit geldt voor alle hondenrassen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat uw hond alle aanbevolen vaccinaties en parasietbeschermingen ontvangt naast de preventieve verzorging, waarvan de details afhangen van de gezondheid en levensstijl van de hond.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Azawakh is een West-Afrikaanse windhond. ‘Dit ras is al honderden jaren een trouwe kameraad van de nomaden van de zuidelijke Sahara,’ vertelt DiNardo.

  Omdat de Azawakh een windhond is, heeft hij al snel de neiging om dingen achterna te zitten, waarbij hij wonderbaarlijke snelheden kan halen tussen de 50 en 65 kilometer per uur.

  SLIDING BAR WIDGET 1