Basenji

Basenji
  Basenji2018-11-27T19:48:42+00:00

  Project Description

  De Basenji is een lichte, elegante jachthond afkomstig uit Afrika. Hij heeft een gerimpeld hoofd en hoge, gekrulde staart. De Basenji staat ook wel bekend als de ‘blafloze hond’ omdat hij niet kan blaffen. Als hij echter opgewonden raakt, maakt hij een geluid dat als een jodel klinkt.

  Fysieke kenmerken

  De Basenji verschilt van andere primitieve honden, vooral in het feit dat hij een stevige lichaamsbouw heeft. Hij heeft lange poten, waardoor hij met behulp van zijn bijzondere galop snel kan rennen. De Basenji heeft een korte zwarte, rode, getijgerde, of driekleurige vacht, die de hond helpt bij het overleven in het hete Afrika. Zijn spitse oren zorgen ervoor dat de warmte wordt afgevoerd en goed naar wild kan luisteren in de dichte bosjes.

  Persoonlijkheid en temperament

  Afgezien van honden van zijn eigen ras, gaat de Basenji goed samen met anderen honden. Omdat het een pittige hond is, vinden velen hem qua karakter en gemanierdheid op een terriër lijken. De Basenji wordt ook wel eens beschreven als een katachtige: hij is terughoudend, slim, nieuwsgierig en koppig.

  Hoewel de hond niet veel blaft, maakt hij wel een huilend en krijsend geluid. Af en toe klinkt hij als een vos als hij hoest.

  Verzorging

  De Basenji heeft minimale vachtverzorging nodig: het is voldoende om een keer in de zoveel tijd de vacht te borstelen om het losse haar ertussenuit te krijgen. Omdat het een erg actief ras is, moet de Basenji iedere dag fysieke en mentale oefeningen doen, anders kan hij agressief worden en/of gefrustreerd raken. Lange wandelingen, hardloopsessies en energieke spelletjes in een omheind gebied worden aangeraden. De hond kan ook prima binnenshuis leven.

  Gezondheid

  De Basenji wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud, en heeft last van gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie, dystrofie en patella luxatie. Ernstige ziektes die bij het ras voorkomen zijn onder andere PRA, Fanconi syndroom en enteropathie. Onder kleine gezondheidskwalen vallen hernia’s, PPM, PK-tekort, en hypothyreoïdie. Om deze problemen te achterhalen, moet een dierenarts wellicht onderzoek doen op de urine, schildklier, ogen. Daarnaast kunnen DNA proeven ook noodzakelijk zijn.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Basenji, oftewel de ‘blafloze hond’, is een oud ras dat uit Egypte afkomstig is. Het werd later de beste groepsjager voor inheemse stammen en Pygemies uit de Afrikaanse regio Congo. Soms wordt het ook wel eens de Congo terriër of Zandehond genoemd. Tegen het einde van de 19e en in de 20e eeuw werd er geprobeerd om de Basenji naar Engeland te brengen, maar zonder succes. Pas in 1937 werd de Basenji (wat zoiets betekent als ‘bosjes ding’ ) in Engeland geïntroduceerd.

  De Basenji werd in de Verenigde Staten populair als showhond en huisdier. De hond werd nog beroemder toen een Basenji in 1954 in de roman Good-bye, My Lady voorkwam (waarvan later een gelijknamige film is gemaakt).

  In de jaren 80 van de 20e eeuw hebben er twee controversiële maar significante gebeurtenissen met betrekking tot de Basenji plaatsgevonden. Ten eerste werden een aantal honden vanuit Afrika geïmporteerd om erfelijke gezondheidsproblemen de das om te doen, waardoor er voor het eerst een getijgerde Basenji ontstond. Ten tweede erkende de American Sighthound Field Association de Basenji als een windhond, waardoor de hond mocht deelnemen aan lure coursing. Voorheen werd de stijl van het jagen en de lichaamsbouw van de Basenji als ongeschikt ondervonden voor een windhond. Vandaag de dag heeft het ras nog steeds primitieve eigenschappen, zoals de jaarlijkse bronsttijd en het onvermogen om te kunnen blaffen.

  SLIDING BAR WIDGET 1