Basset

Basset
  Basset2018-12-13T18:53:18+00:00

  Project Description

  De Basset, zacht en niet-confronterend, is onmiddellijk herkenbaar aan zijn groot, zwaar lichaam, lange oren en korte benen. Basset komt in feite van het Franse woord bas, wat ‘laag’ betekent. Eén ding is zeker: de Basset Hond is een uitstekende jager, maar ook een trouw huisdier.

    

  FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

   

  De Basset hond heeft een zware, knokige structuur, waardoor deze groter geproportioneerd is dan andere rassen. De korte benen en het lange, zware lichaam van de hond helpen het soepel en krachtig te laten lopen, zelfs op plaatsen met een dikke hoes. Hij beweegt met zijn neus naar de grond gericht. De strakke en dikke vacht, die in verschillende kleuren te vinden is, beschermt de hond tegen braamstruiken tijdens een jacht.

  Volgens deskundigen helpen de rimpels en de lange oren de hond de geur in te vangen, terwijl de snuit ruim is om zijn ingewikkelde olfactorische apparaat te herbergen – een apparaat dat ervoor zorgt dat de grote en sterke Basset Hond opvalt tussen andere honden, zelfs met zijn korte benen.

   

  PERSOONLIJKHEID EN TEMPERAMENT

   

  Van nature is de Basset hond erg vriendelijk met kinderen en andere huisdieren, en is ook een van de meest ontspannen en goedmoedige hondenrassen. Deze langzaam bewegende hond kan echter soms koppig worden. Kinderen mogen de rug van de jachthond niet belasten, die gevoelig is voor problemen.

  De Basset hond is dol op achterhalen en snuiven, luid blaffen terwijl hij op pad is en dingen langzaam inspecteren. Omdat het een goede jager is, blijft de jachthond het spel volgen, zelfs als het verdwaalt.

   

  ZORG

   

  Dagelijkse milde oefeningen, zoals in de tuin spelen of aan de lijn lopen, is goed genoeg om de Basset tevreden te stellen. Het gezicht van de hond, met name de rimpels en rond de mond, moet altijd schoon worden gehouden, terwijl de vacht niet veel verzorging behoeft. Dit ras heeft de neiging te kwijlen en het functioneert het best binnenshuis als huisdier.

   

  GEZONDHEID

   

  De Basset hond, met een gemiddelde levensduur van 8 tot 12 jaar, is gevoelig voor ernstige gezondheidsproblemen zoals Osteochondrose Dissecans (OCD), maagtorsie, elleboogdysplasie, trombopathie, entropion, otitis externa, ectropion, glaucoma, von Willebrand’s Disease ( vWD) en canine heupdysplasie (CHD). Obesitas is een veelvoorkomend probleem bij het ras, wat kan leiden tot rugklachten. Het kan ook last hebben van patella luxatie. Om enkele van deze problemen te identificeren, kan een dierenarts oog- en heupexamens aanbevelen bij dit ras; bloedplaatjes testen kunnen helpen om vWD te bevestigen.

   

  GESCHIEDENIS EN ACHTERGROND

   

  De Basset hond werd voor het eerst genoemd in de 16de-eeuwse tekst, die sprak over dassenjacht. Mensen hebben echter al sinds de oudheid kortbenige rassen gebruikt. Wanneer dergelijke honden met succes zijn gefokt om de Basset hond te creëren, is het een raadsel.

  De prerevolutionaire Fransen gebruikten kortbenige honden om te jagen, maar er was niet veel over deze honden gedocumenteerd. Na de Franse revolutie hadden veel gewone jagers een hond nodig die te voet te volgen was. Deze hond moest ook sterk, zwaargebouwd en kortbenig zijn, met een goed ruikvermogen.

  De Basset was een goede keuze, omdat de hond langzaam beweegt, waardoor de jager gemakkelijk de steengroeve kan aanvallen. Hoewel het normaal gebruikt werd om op konijnen en hazen te jagen, kon de Basset ook grotere zoogdieren jagen. Vier soorten honden met korte benen werden uiteindelijk gemaakt, waarvan de Basset Artesien Normand (Franse Basset) het dichtst bij de hedendaagse Basset stond.

  De Basset werd in de late jaren 1800 met bloedhonden gekruist om de grootte van de hond te vergroten. Het resultaat werd vervolgens gekruist met de Artesien Normand. Het was in dezelfde periode dat de eerste Bassets werden geïntroduceerd in Amerika en Engeland, wat leidde tot de populariteit van het ras. In het midden van de 20e eeuw werd de Basset populair als een huisdier en ook op het gebied van entertainment en reclame voor zijn grappige uitdrukking.

  Vanwege het zachte, niet-confronterende karakter, blijft de Basset een favoriet onder hondenliefhebbers, jagers en gezinnen van vandaag.

  SLIDING BAR WIDGET 1