Bearded collie

Bearded collie
  Bearded collie2018-11-26T12:14:46+00:00

  Project Description

  De Bearded Collie is een intelligent, nieuwsgierig-uitziend ras dat ervan houdt om met kinderen te spelen. Hij wordt ook wel eens liefelijk de Beardie genoemd. Er wordt van gedacht dat hij oorspronkelijk uit Groot-Brittannië komt, daarna wat tijd doorbracht als schaap- en veedrijver in Schotland, voordat hij uiteindelijk in Amerika terechtkwam. De Bearded Collie wordt meestal gefokt als showhond, hoewel hij ook een perfect huisdier is.

  Fysieke kenmerken

  De Bearded Collie heeft een stevig, middelgroot lichaam. Zijn lange, magere lichaam geeft hem kracht en wendbaarheid, kenmerken die zeer belangrijk zijn voor een herdershond. Naast zijn vermogen om soepele, snelle bewegingen te maken, heeft de Bearded Collie ook een dubbele vacht waarvan de onderste laag zacht is, terwijl de buitenste recht, plat en ruw is. Zijn buitenste vacht komt in de volgende kleuren voor: zwart, blauw, bruin, en lichtbruin. Daarnaast kan de vacht witte vlekken hebben. Zijn gezichtsuitdrukking is opgewekt en levendig.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Bearded Collie is enorm slim, vrolijk, speels en actief. Hij zit vol enthousiasme en energie, en de hond is van nature gehoorzaam en houdt ervan om zijn tijd door te brengen tussen de mensen. Soms kan hij een wat onafhankelijke houding hebben, maar hij houdt ervan om met kinderen te spelen; en hoewel hij soms wat onstuimig is met kinderen, is hij nooit opzettelijk agressief. De Bearded Collie is wel degelijk een geschikt huisdier.

  Verzorging

  Hoewel de Bearded Collie buiten kan leven in koude klimaten, heeft hij liever dat hij binnen in de nabijheid van zijn gezin is. Om zijn conditie te onderhouden, moet hij wandelen en spelen. Hoeden is zijn favoriete activiteit. De Bearded Collie moet regelmatig geborsteld en gekamd worden om zijn vacht glanzend en klitvrij te houden.

  Gezondheid

  De Bearded Collie wordt tussen de 12 en 14 jaar oud en is vatbaar voor kleine gezondheidsproblemen zoals darmziekten, heupdysplasie, hypoadrenocorticisme, pemphigus en epilepsie. Andere ziekten waarvoor de hond vatbaar is zijn staar, PRA, vWD, en PPM. Om deze problemen te achterhalen, moet een dierenarts wellicht onderzoek verrichten op de schildklier, heup en ogen van de hond.

  Geschiedenis en achtergrond

  De hond wordt vaak de Highland Collie, Mountain Collie of de Beardie genoemd. Het is een van de oudste Britse rassen. Het ras vindt zijn oorsprong vroeg in de 17e eeuw, en is verwant aan de Polski owczarek nizinny. Het duurde echter tot 1771 totdat de eerste afbeelding van een Bearded Collie opdook: toen werd een soortgelijke hond op een portret met de Hertog van Buccleuch gezet. In 1818 werd een beschrijving van het ras gepubliceerd in de Livestock Journal.

  De hond is een uitstekende schaap- en veedrijver, ook in de moeilijk begaanbare gebieden van Engeland en Schotland. Tijdens het Victoriaans tijdperk werd de hond pas populair als showhond. Dit gebeurde toen twee Highland rassen met een grijze en witte vacht gekruist werden met het Border ras met een bruine en witte vacht, om zo één ras te creëren.

  SLIDING BAR WIDGET 1