Beauceron

Beauceron
  Beauceron2018-11-26T12:11:43+00:00

  Project Description

  Het is een oud ras dat zich enkel en alleen in Frankrijk heeft ontwikkeld. Niet alleen staat de Beauceron bekend om zijn vermogen om grote kuddes schapen te hoeden en bewaken, maar ook om zijn vermogen om kuddes 80 kilometer per dag te verplaatsen zonder ook maar enig teken van vermoeidheid te tonen.

  Fysieke kenmerken

  De Beauceron is een krachtige hond met een stevige lichaamsbouw, waardoor hij lange uren kan werken. De dubbele Hubertusklauwen op de achterpoten zijn kenmerkend voor deze hond, en deze eigenschap komt ook voor bij Franse herdershonden. Wanneer hij beweegt, houdt hij zijn kop op dezelfde hoogte als zijn rug – ook een veelvoorkomende eigenschap van herdershonden.

  De Beauceron heeft ook sterke kaken en een snel bewegend lichaam. Zijn manier van lopen is vlot en kalm. Daarnaast is zijn vacht (dat uit een dikke onderste laag en een ruwe, rechte en middellange buitenste vacht bestaat) waterbestendig en zwart, tan of harlekijn van kleur.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Beauceron is stoutmoedig, maar ook teder en zeer intelligent. Hoewel hij van kinderen houdt, is de Beauceron ietwat behoedzaam tegenover vreemden en andere honden. Het ras gaat eigenlijk niet goed samen met de meeste huisdieren. Een van zijn onderscheidende kenmerken is het feit dat de Beauceron zeer makkelijk zijn taken kan onthouden, waardoor het een loyale en bekwaamde kameraad is.

  Verzorging

  De Beauceron houdt ervan om tijd met zijn gezin door te brengen en hij voelt zich het beste als hij binnenshuis leeft met toegang tot de tuin. Hij is van nature erg actief en enthousiast. Hij moet regelmatig oefeningen doen, anders heeft hij wel eens de neiging om verveeld en gefrustreerd te raken. Maar oefeningen houden niet alleen fysieke oefeningen in: mentale oefeningen zijn ook nodig om de hond fit en blij te houden.

  Gezondheid

  De Beauceron wordt 8 tot 10 jaar oud, en heeft geen grote gezondheidsproblemen. Hij is echter vatbaar voor problemen zoals maagtorsie en heupdysplasie. Er moet daarom regelmatig heuponderzoek gedaan worden op een Beauceron.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Beauceron is een geweldige herdershond die erg gehoorzaam en goed in speuren is. Hij is de grootste Franse schaapshond en hij staat bekend om zijn gehoorzaamheid. Wat de geschiedenis betreft, is de Beauceron een puur Frans ras waarvan de oorsprong te traceren is naar de 16e eeuw op de weilanden van Parijs, de La Beauce genoemd. Aanvankelijk werd hij als boerderijhond gebruikt om het vee en de schapen te beschermen, maar in 1863 kreeg hij twee nieuwe functies: waken en hoeden. De langharige variant staat bekend als de Berger de Brie (of de Briard), en de kortharige variant wordt de Berger de Beauce (of de Beauceron) genoemd.

  De eerste Berger de Beauce werd in 1893 ingeschreven bij de Société Central Canine. In 1922 werd de eerste club voor dit ras opgericht, maar buiten Frankrijk waren ze niet heel erg populair. Beaucerons werden in de Eerste en Tweede Wereldoorlog door het Franse leger gebruikt, en vandaag de dag worden ze nog altijd gebruikt als politiehond, militaire hond en waakhond voor families.

  De populariteit van de Beauceron begon misschien in Frankrijk, maar later werd het ras steeds bekender in andere gebieden doordat er in de jaren 60 van de 20e eeuw inspanningen werden geleverd om de kwaliteiten van het inheemse ras te behouden. In 1980 werd de Beauceron Club of America opgericht, en pas sinds kort hebben ze erkenning gekregen van de American Kennel Club (sinds 2001 deel van de Diversen klasse).

  SLIDING BAR WIDGET 1