Bedlington terriër

Bedlington terriër
  Bedlington terriër2018-11-30T07:04:03+00:00

  Project Description

  De Bedlington terriër is sierlijk en lening, en vertoont geen tekenen van grofheid. Hij is alert, moedig en zit vol energie. Hij rent erg snel en staat bekend om zijn uithoudingsvermogen. Een ‘echte wolf in schaapskleren’.

  Fysieke kenmerken

  Hoewel deze terriër op een lammetje lijkt, heeft het de eigenschappen van een wolf, en kan het vechten en taaie tegenstanders achtervolgen. De lenige en sierlijke terriër heeft een welgevormde, robuuste omtrek. Door het gebogen lendestuk heeft hij een behoorlijke behendigheid en snelheid, en een veerkrachtige, lichte manier van lopen.

  De beschermende vacht van de Bedlington is blauw, beige, roodbruin, en/of tan van kleur. De vacht is een combinatie van zacht en hard haar dat ver van de huid staat.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Bedlington terriër is een loyale en goede kameraad. Hij is qua temperament, gevoel en uiterlijk een van de zachtaardigere terriërs. Het is een kalm huisdier, dus hij zal geen ruzie zoeken maar hij is niet bang voor andere honden. Wanneer hij gedwongen wordt, kan hij een agressieve vechter zijn. Daarnaast jaagt de Bedlington terriër buitenshuis op kleine dieren, maar hij zal met andere huisdieren goed samengaan.

  Verzorging

  De vacht van de Bedlington terriër moet iedere week geborsteld worden en een keer per maand getrimd worden. Normaal gesproken blijft het losse haar aan de vacht hangen, in plaats van dat het naar beneden valt. Omdat de Bedlington ervan houdt om te jagen, heeft hij iedere dag training nodig in een veilig gebied. Een stevige stoeipartij of een lange wandeling kunnen ook de behoeften van de hond vervullen. Dit ras is echter niet geschikt als buitendier.

  Gezondheid

  De Bedlington terriër wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud en is vatbaar voor serieuze gezondheidsproblemen zoals kopertoxicose en kleine gezondheidsproblemen zoals hypoplasie, netvliesdysplasie en distichiasis. Af en toe kan hij lijden aan patella luxatie. DNA tests voor kopertoxicose en leverbiopsie zijn aangeraden, net zoals oogtests.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Bedlington terriër, een bijzondere soort van de terriërgroep, is een Engels ras dat stamt uit de Hanny Hills van Northumberland. Hoewel de exacte oorsprong niet bekend is, wordt er gespeculeerd dat er in de 18e eeuw een ontwikkeling plaatsvond van een soort terriër die de Rothbury terriër werd genoemd. In 1825 kruiste Joseph Ainsley uit Bedlington Town twee Rothbury terriërs en noemde de nakomelingen de Bedlington terriër. Af en toe werd er gekruist met andere rassen zoals de Whippet om hem meer snelheid te geven, en met de Dandie Dinmont-terriër om hem een betere vacht te geven. Deze kruisingen werden echter niet gedocumenteerd. Sommige historici geloven dat deze kruisingen nooit hebben plaatsgevonden. Desalniettemin resulteerde het resultaat van de kruisingen in een levendige terriër die op otters, dassen, vossen, konijnen en ratten kon jagen.

  De Bedlington terriër werd tegen het einde van de 19e eeuw populairder. En hoewel hondenliefhebbers zijn lammetjesachtige uiterlijk aanvankelijk geweldig vonden, nam de vraag naar de hond af door zijn moeilijk trimbare vacht. Later werd het ras echter weer populairder omdat er steeds betere gereedschappen voor uiterlijke verzorging werden ontwikkeld.

  SLIDING BAR WIDGET 1