Belgische herder

Belgische herder
  Belgische herder2018-11-26T10:39:29+00:00

  Project Description

  De Belgische herder is elegant en zeer trots. Het is een sterke, wendbare en goed gespierde hond dat alert is en vol leven zit. De Belgische herder staat ook bekend om zijn uithoudingsvermogen en zijn vermogen om snel te kunnen leren.

  Fysieke kenmerken

  De Belgische herder is een vierkant uitziend ras met ietwat zware botten in het lichaam. Zijn manier van lopen is moeiteloos, onvermoeibaar en soepel, waardoor hij urenlang achter elkaar kan hoeden. Zijn uitdrukking is ondertussen treffend, waardoor de hond er geraffineerd uitziet.

  De onderste vacht van de Belgische herder is dik, en zijn buitenste vacht is recht, lang en zwart van kleur. Vreemd is dat Belgische herders de neiging hebben om in cirkels te lopen in plaats van rechte lijnen.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Belgische herder kan het beste beschreven worden door het woord ‘intens’. Hij is van nature ongelooflijk onafhankelijk en beschermend over zijn familie. Daarom is dit ras geschikt als huisdier.

  Hij is wat achterdochtig over vreemden, en soms toont hij wat tekenen van agressie tegenover andere huisdieren en honden. De Belgische herder is ook bijzonder gehoorzaam, speels, alert, intelligent en een snelle leerling. Sommige Belgische herders hebben echter een dominante persoonlijkheid.

  Verzorging

  De Belgische herder houdt ervan om binnenshuis met zijn familie te leven, hoewel hij zich aan de buitenwereld kan aanpassen. Hij voelt zich op zijn best als hij toegang tot de tuin heeft. Los daarvan moet hij regelmatig oefeningen doen zoals lange uren spelen of joggen. De vacht van de Belgische herder moet af en toe geborsteld worden om los haar te verwijderen, vooral als hij in de rui is.

  Gezondheid

  De Belgische herder wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud en is niet vatbaar voor serieuze gezondheidsproblemen. Hij is echter wel vatbaar voor kleinere problemen zoals hypothyreoïdie, epileptische aanvallen, allergieën, en huidproblemen. Af en toe komen ellenboogdysplasie, heupdysplasie, hemangiasarcoom, pannus en PRA. Om deze problemen in een vroeg stadium te kunnen ontdekken, raadt een dierenarts wellicht regelmatig onderzoek aan op de schildklier, ellenboog, heup en ogen.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Belgische herder, die ook wel eens de Groenendael wordt genoemd, staat bekend om zijn veelzijdigheid en hardwerkend karakter. Het is een van de varianten van de Belgische herdershond (of Continentale herder): de andere zijn de Mechelse herder en de Tervuerense herder. De Belgische herder heeft een langere zwarte vacht ten opzichte van de andere Belgische herdershonden.

  Tussen 1891 en 1901, toen de Belgische herdershond geregistreerd werd bij het Société Royale Saint-Hubert, was er een gecoördineerde inspanning om een standaard voor het ras te ontwikkelen en het geschikter te maken voor tentoonstellingen.

  De eerste Belgische herders werden gebruikt om te hoeden en waken. Later werden ze in de Verenigde Staten populaire politiehonden en waren ze in de Eerste Wereldoorlog zeer belangrijk als waakhond. In 1959 kreeg de Belgische herder zijn huidige naam, nadat drie soorten Belgische herdershonden werden verdeeld in duidelijke rassen.

  SLIDING BAR WIDGET 1