Bergamasco

Bergamasco
Bergamasco2018-12-13T18:54:19+00:00

Project Description

De Bergamasco, met zijn grote matte vacht, lijkt misschien nogal imposant. Het is echter een rustige en gretige metgezel. Intelligent omdat het veelzijdig is, is het ras ontwikkeld van Aziatische herdershonden die naar de Italiaanse Alpen zijn gebracht.

 

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

 

De Bergamasco is een gespierde maar toch compacte herdershond met een groot hoofd en een lange staart die aan het einde licht opwaarts buigt. De kenmerkende eigenschap van de Bergamasco is echter de ruige vacht. Sommigen zouden zelfs beweren dat het de wreedste hond ter wereld is.

De vacht bestaat uit drie soorten haar, die samen een dichte, platte, viltachtige mat vormen die het lichaam en de benen van de hond bedekken. Deze haarmatten zullen in de loop van het leven van de hond blijven groeien en bereiken pas na ongeveer vijf jaar de grond. Het haar van de Bergamasco is meestal grijs, zwart of grijstinten grijs (inclusief merle). Het kan ook worden gevonden in massief wit, hoewel dit volgens de ras standaarden onaanvaardbaar wordt geacht.

Veel mensen die allergisch zijn voor andere honden, merken dat ze geen last hebben van de vacht van de Bergamasco.

 

PERSOONLIJKHEID EN TEMPERAMENT

 

Hoewel koppig, is de Bergamasco een zeer intelligente hond. Het heeft een sterk beschermend instinct maar is niet agressief zonder oorzaak.

 

ZORG

 

In tegenstelling tot wat velen denken, is de vacht van de Bergamasco niet al te moeilijk om te onderhouden. Gedurende het eerste jaar zal de hond een zachte puppyjas hebben. De vacht zal geleidelijk grover worden en er zal vage “wol” verschijnen. Rond de leeftijd van één, moet de vacht in matten worden “geript”. Dit proces kan enkele uren duren, maar als het eenmaal is gedaan, is het voor het leven gedaan. Een wekelijkse controle om er zeker van te zijn dat de matten niet weer zijn opgegroeid, is alles wat nodig is voor de komende maanden. Daarna zullen de matten zo dicht worden dat er maar weinig dingen in vast komen te zitten.

Zwemmen is niet meer dan 1-3 keer per jaar verplicht. Hoewel het langer duurt om de vacht te laten drogen. Gelukkig is poetsen niet nodig.

 

GEZONDHEID

 

De Bergamasco heeft een gemiddelde levensduur van 13 tot 15 jaar. Het wordt beschouwd als een gezond ras zonder specifieke genetische ziekten.

 

GESCHIEDENIS EN ACHTERGROND

 

De Aziatische herdershondenvoorouders van de Bergamasco worden verondersteld voor de opkomst van het Romeinse rijk door Fenicische handelaars naar de bergen in de buurt van Milaan vanuit het Midden-Oosten te zijn gebracht. Daar werkten ze nauw samen met hun herders en ontwikkelden zich tot een onafhankelijke herdershond. Terwijl de Bergamasco het voortouw nam bij de herder, leerde het om problemen te identificeren en doelen te bereiken op de manier die het beste leek, wat een uitdaging was in de bergvalleien. Op deze manier ontwikkelde de Bergamasco haar hoge niveau van intelligentie en haar verlangen om nauw samen te werken met haar meester.

De Bergamasco dreigde uit te sterven toen de Tweede Wereldoorlog de behoefte aan wol deed afnemen, en dus vonden herders en hun honden een gebrek aan werk. Dr. Maria Andreoli, een Italiaanse fokker, staat bekend voor het redden van het ras in de vroege jaren zestig. Dankzij haar zorgvuldige fok en oprichting van de dell’Albera kennel, werd een betrouwbare bloedlijn hersteld. Hoewel het nog steeds zeldzaam is in vergelijking met andere rassen, werd de Bergamasco-norm door een aantal enthousiastelingen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, de Verenigde Staten, Canada en andere landen bevestigd.

SLIDING BAR WIDGET 1