Berner sennenhond

Berner sennenhond
  Berner sennenhond2018-11-26T10:38:24+00:00

  Project Description

  De Berner sennenhond is de enige variant van de Zwitserse sennenhonden die een lange, zijden vacht heeft, en zijn kleurenschema lijkt op die van de Sint-Bernard. De Berner sennenhond is slim, sterk, wendbaar, kalm en zelfverzekerd en is een veelzijdige werker.

  Fysieke kenmerken

  De grote, taaie en stevige Berner sennenhond kan makkelijk trek- en sleepwerk verrichten door zijn combinatie van wendbaarheid, snelheid en kracht. Hij heeft een ietwat lang en vierkant lichaam, maar hij is niet hoog. Zijn langzame drafje is kenmerkend voor zijn natuurlijke manier van lopen, maar zijn aandrijvingskracht is goed. De middelmatig lange en dikke vacht is recht of wat golvend, waardoor hij goed geïsoleerd is tegen extreem koud weer. Door de drie treffende kleuren van zijn vacht (een zwarte basiskleur met roodbruine en sneeuwwitte vlekken) en zijn tedere uitdrukking is hij minzaam.

  Persoonlijkheid en temperament

  Deze loyale, gevoelige en extreem gedreven ras is terughoudend tegenover vreemden en teder met kinderen. Hij speelt ook graag met andere dieren en honden, en hij is ongelukkig als hij niet mee mag doen met de activiteiten van de familie. De Berner sennenhond kan het beste worden beschreven als een makkelijke en rustige familiekameraad. Deze kenmerken zijn merkbaar als hij volwassen wordt.

  Verzorging

  Het is voldoende om de vacht van deze hond wekelijks te borstelen. De Berner sennenhond houdt van de natuur, vooral als het koud weer is. Hoewel hij in koude en gematigde klimaten buiten kan leven, is de Berner sennenhond zo aan zijn gezin gehecht dat hij niet alleen buiten kan leven. Middelmatige dagelijkse oefeningen, zoals wandelen of een korte hike, zijn nodig om hem fit te houden. Binnenshuis moet hij voldoende ruimte hebben om zich uit te rekken. De Berner sennenhond houdt ervan om aan dingen te trekken.

  Gezondheid

  De Berner sennenhond is af en toe vatbaar voor gezondheidsproblemen zoals Vwd, hypomyelinisatie, allergieën, hypothyreoïdie, hepatocerebral degeneratie en PRA. Kleinere gezondheidsproblemen waar de hond waarschijnlijk aan lijdt zijn staar, SAS, entropion en ectropion. Serieuzere kwalen waar het ras aan lijdt zijn heupdysplasie, ellenboogdysplasie, maagtorsie en mestceltumoren. Er moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de hond een zonnesteek oploopt.

  DNA, hart, heup, oog en ellenboog onderzoeken zijn aangaraden voor de Berner sennenhond, die gemiddeld tussen de 6 en 9 jaar oud wordt. (De levensloop van de hond is volgens een Zwitserse gezegde, “Drie jaar een jonge hond, drie jaar een goede hond, en drie jaar een oude hond. Als hij ouder wordt, is dit een gift van God.”)

  Geschiedenis en achtergrond

  De Berner staat bekend als de enige Zwitserse sennenhond, of Sennenhunde, met een zijden, lange vacht. Zijn echte oorsprong is vaak een onderwerp van discussie, maar sommige experts geloven dat de hond stamt uit de tijd van de Romeinse invasie van Zwitserland, toen inheemse kudde-bewakende honden en Romeinse buldoggen gekruist werden. Dit resulteerde in een sterke hond, die de barre omstandigheden van de Alpen kon weerstaan en gebruikt kon worden als een veedrijver, herder, sleephond, boerderijhond en waakhond.

  Er waren echter minimale inspanningen om het Berner sennenhond ras te behouden, ondanks zijn veelzijdigheid. Het aantal Berner sennenhonden nam tegen het einde van de 19e eeuw flink af, toen Professor Albert Heim, een geoloog en hondenliefhebber, de Zwitserse honden begon te bestuderen en de Berner sennenhond als een apart soort. Veel van de overgebleven honden werden gelokaliseerd in de vallei van de lagere Zwitserse alpen.

  Dokter Heim’s inspanningen zorgden ervoor dat het ras door Zwitserland en zelfs Europe gepromote werd. Het beste ras werd voor het eerst gezien in de regio van Durrbach, vandaar hun oorspronkelijke naam de ‘Durrbachler’. Maar toen het ras zich verspreidde naar andere regio’s, werd het de Berner sennenhond genoemd.

  In 1926 werd eerste Berner sennenhond geïntroduceerd in de Verenigde Staten. In 1937 kreeg het ras erkenning bij de American Kennel Club.

  SLIDING BAR WIDGET 1