Bichon frisé

Bichon frisé
  Bichon frisé2018-11-30T07:04:17+00:00

  Project Description

  De Bichon Frisé is een klein hondje met een geweldige witte vacht dat opgeblazen uitziet. Nadat hij vele eeuwen in Europa ontwikkeld is, is hij een lieve en knuffelende toevoeging aan de familie geworden.

  Fysieke kenmerken

  De kleine, robuuste, en wendbare Bichon Frisé heeft een efficiënte en moeiteloze manier van lopen. Zijn zachtaardige en nieuwsgierige uitdrukking maken het makkelijk om de harten van zijn eigenaren te stelen. De vacht van de Bichon Frisé ziet er zo uit door zijn dubbele vacht, die bestaat uit een dikke zachte onderste vacht en een witte, ruwe en krullerige buitenste vacht die ver van het lichaam staat.

  Persoonlijkheid en temperament

  Met zijn zorgeloze houding, zorgt de speelse en levendige Bichon Frisé ervoor dat iedereen hem geweldig vindt. Hij is goed met kinderen en minnelijk tegenover huisdieren, andere huisdieren, en vreemden. Deze hartelijke, sympathieke en gevoelige hond houdt er ook van om te spelen en geknuffeld te worden, maar als hij alleen gelaten wordt gaat hij wellicht heel erg veel blaffen.

  Verzorging

  De Bichon Frisé moet binnen leven en zou niet buiten mogen leven. Hij is misschien klein, maar hij heeft dagelijkse behoefte aan oefeningen, die voldaan kan worden doormiddel van een flinke stoeipartij in de tuin, een levendig spel binnenshuis, of een korte wandeling. De poederdonsachtige witte vacht moet geborsteld worden, en af en toe gekamd worden om het vuilvrij te houden. Hij moet ook een keer per maand getrimd en geknipt worden. Hoewel de Bichon Frisé geen vacht afwerpt, hebben zijn haren de neiging om in de knoop te komen en de vacht in de war te brengen. Daarnaast is de witte vacht op sommige plekken moeilijk wit te houden.

  Gezondheid

  De Bichon Frisé, die 12 tot 15 jaar oud wordt, is vatbaar voor serieuze gezondheidsproblemen zoals hyperadrenocorticisme, allergieën, en patella luxatie. Ook is hij vatbaar voor kleinere gezondheidskwalen zoals staar en heupdysplasie. Hij kan ook Legg-Perthes en leverziekten krijgen. Om deze problemen te achterhalen moet een dierenarts wellicht de heup, knieën en ogen onderzoeken.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Bichon Frisé stamt af van de Barbet (of de Ierse waterspaniël) en stond eerst bekend als de ‘Barbichon’, dat later naar ‘Bichon’ werd ingekort. De Bichon werd in vier soorten gedeeld: de Ilvanese, Bolognezer, Maltezer, en de Bichon Frisé. Ze werden gekruist om het Canarische eiland Tenerife, waar Spaanse zeelieden ze gebruikten als ruilmiddel toen ze op reis waren. In de 14e eeuw herontdekten Italiaanse zeevaarders op hun reizen de kleine hondjes en brachten ze terug mee naar Europa. Snel daarna werd de hond een favoriet onder de Italiaanse edelen.

  De Bichon Frisé werd in de 16e eeuw, tijdens de Renaissance, populair in Frankrijk. Ze werden ook bekend in Spanje en andere delen van Europa, hun populariteit nam echter slechts af. De Bichon Frisé kende een korte herleving onder de heerschappij van Napoleon III in de 19e eeuw, maar opnieuw was zijn populariteit van korte duur. Op dat moment was de Bichon Frisé slechts een straathond geworden, hij moest overleven door voorbijgangers te amuseren, door orgeldraaiers te vergezellen of door trucjes in circussen te vertonen. Door de Eerste Wereldoorlog kwam de Bichon Frisé in ernstige moeilijkheden terecht, maar in 1933 implementeerde de Fédération Cynologique Internationale, met de hulp van Franse fokkers, een standaard voor het ras en noemde het de Bichon Frisé.

  De Bichon Frisé kwam tegen het einde van de jaren 60 van de 20e eeuw aan in de Verenigde Staten. Daar werd hij verzorgd, geliefd en geaccepteerd in de harten van hondenliefhebbers over het hele land. De American Kennel Club erkende het ras in 1971.

  SLIDING BAR WIDGET 1