Bordercollie

Bordercollie
  Bordercollie2018-11-26T10:18:25+00:00

  Project Description

  Als u op zoek bent naar een perfecte kameraad om mee te frisbeeën, is de Bordercollie dé hond voor u! De Bordercollie wordt gekenmerkt door zijn wonderbaarlijke behendigheid, energie, intelligentie, gehoorzaamheid, en loyaliteit aan zijn baasje. Zijn trainingsvermogen en responsiviteit op lof komen door zijn gretigheid om mensen tevreden te houden.

  Fysieke kenmerken

  De Bordercollie is een middelgrote hond met een lichaam dat iets langer is dan dat het hoog is. Hij is altijd alert en bewust van zijn omgeving, en de Bordercollie heeft een intelligente uitdrukking. Wanneer een Bordercollie kort haar heeft, blijft zijn vacht zacht. Als de vacht echter langer wordt, wordt het wat golvend of zelfs ruw.

  De Bordercollie komt voor in veel verschillende kleuren en kleurencombinaties, waaronder een effen kleur, tweekleurige, driekleurige, merle en zwarte. Willekeurige witte vlekken, verspreid over het lichaam of de kop van de hond, komen af en toe voor, maar ze zijn in ieder geval meestal sneeuwwit of ticked. Omdat hij sterke botten heeft, kan de hond sierlijk rennen en heeft hij een onvermoeibare manier van lopen, waardoor hij moeiteloos van richting kan veranderen en een grote afstand kan afleggen. Door zijn uithoudingsvermogen en behendigheid, kan Bordercollie voor een lange tijd actief blijven.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Bordercollie is energiek, enthousiast, intelligent, gehoorzaam en loyaal aan zijn baasje(s). Hij is leergierig en hij is in zijn element als hij moeilijke trucjes of taken moet uitvoeren. Een gebrek aan activiteit kan tot frustratie leiden.

  De Bordercollie houdt zijn afstand bij vreemden, waarbij een wakend instinct toont. Hij heeft ook de neiging om naar andere dieren te staren en ze achterna te zitten.

  Verzorging

  Hoewel de Bordercollie buitenshuis kan leven, leeft hij liever binnenshuis waar hij tijd kan doorbrengen met zijn familie. Dit ras is niet geschikt voor een appartement en moet vaak toegang tot de buitenwereld gegeven worden.

  Om ervoor te zorgen dat de Bordercollie niet gefrustreerd raakt of slecht gedrag gaat vertonen, moet hij dagelijks mentale en fysieke oefeningen doen. Het is aanbevolen om het haar af en toe te borstelen, aangezien de vacht van de Bordercollie verstrikt raakt met los haar.

  Gezondheid

  Dit ras, dat tussen de 10 en 14 jaar oud wordt, is vatbaar voor kleine gezondheidsproblemen zoals epileptische aanvallen, PRA, osteochondritis dissecans, lens luxatie, hypothyreoïdie, PDA, CEA, en serieuzere kwalen zoals heupdysplasie. De Bordercollie kan af en toe ook lijden aan compulsief gedrag, cerebellaire abiotrofie, en neuronale ceroid lipofuscinose. Om deze problemen te achterhalen, moet een dierenarts wellicht onderzoek doen op de heup, het DNA, CEA en de ogen van de hond.

  Geschiedenis en achtergrond

  Hoewel de exacte oorsprong van de Bordercollie onbekend is, gelooft men dat het ras wellicht afstamt van verschillende herdershonden die werden gebruikt om kuddes grazende dieren te beschermen langs de grens (in het Engels ‘border’) van Engeland en Schotland (vandaar de naam Bordercollie).

  Tijdens de 19e eeuw waren er verscheidene herdershonden in Groot-Brittannië. Onder deze honden zorgden de ‘ophaal’ honden ervoor dat het vee georganiseerd werd en teruggebracht werd naar de herder door op het vee te blaffen of het zachtjes te bijten zodat ze zich bleven voortbewegen.

  In 1873 vond een proef met herdershonden plaats waarbij Hemp, vaak beschouwd als de voorvader van de Bordercollie, vakkundig en in een kalme manier – zonder te bijten of blaffen – het vee bijeen dreef. Dit ras werd tot 1915 als herdershond beschouwd. Daarna werden ze bekend onder de naam Bordercollie.

  Dit ras werd erg populair in de Verenigde staten als herdershond, hij was gewild vanwege zijn bewezen gehoorzaamheid tijdens proefshows. Na veel inspanningen van Bordercollie-liefhebbers, werd het ras in 1995 eindelijk erkend door de American Kennel Club. Vandaag de dag is de Bordercollie geliefd vanwege zijn kenmerken, waaronder zijn wonderbaarlijke instinct en zijn geheimzinnige vermogen om te beredeneren.

  SLIDING BAR WIDGET 1