Bosuil

Bosuil
  Bosuil2018-11-28T19:34:47+00:00

  Project Description

  Bosuil – stryx aluco

  De bosuil is een uil die ook in onze buurt voorkomt. Zoals zijn naam al aangeeft is deze vogel met regelmaat in de bossen terug te vinden, maar ook parken, lanen en soms zelfs in oude schuren zijn ze geen ongewoon verschijnsel. In de winter kan de bosuil overschakelen op kleine vogels wanneer er niet voldoende muizen te vinden zijn.

  Kenmerken:

  Grootte: 40 cm

  Spanwijdte: 80 – 95 cm

  Gewicht: 300 – 600 gram

  Uiterlijk: De bosuil is een middelgrote uilensoort en heeft een zeer compact en krachtig lichaam. De bosuil heeft een vrij forse kop en een schorsachtig grijs verenkleed. De ogen zijn zwart en de snavel is bruin- tot oranjegeel. Er bestaan verschillende varianten van de bosuil.

  Leefgebied: De bosuil komt voornamelijk in het midden en westen van Europa voor waar de schatting tussen de 400.000 en 800.000 broedparen ligt. Bosuilen geven de voorkeur aan gemengde en loofbossen met oude bomen er tussen waar gaten in zitten. Deze worden vervolgens als nest gebruikt. Zuivere naaldbossen worden opvallend vaak gemeden. Zolang de bosuil niet gestoord wordt, kan de bosuil ook prima in de buurt van mensen leven.

  Voedsel: Bosuilen zijn niet veeleisend wanneer het gaat om voedsel uitkiezen. Voor een groot deel zal de bosuil genoegen nemen met muizen of andere kleine zoogdieren. Ook kan de uil prooien ter grootte van zijn eigen lichaamsgewicht verschalken zoals konijntjes of eekhoorns.

  SLIDING BAR WIDGET 1