Cairn terriër

Cairn terriër
  Cairn terriër2018-11-26T09:39:34+00:00

  Project Description

  Het ras kreeg zijn moment van roem in de klassieker ‘The Wizard of Oz’, aangezien Toto een Cairn terriër was. Het is een kleine, taaie hond dat oorspronkelijk in Schotland werd gefokt om op ongedierte te jagen, maar ze houden zich nu vooral bezig met gehoorzaamheid, behendigheid, terriër- en speurproeven.

  Fysieke kenmerken

  De Cairn terriër heeft alles wat een terriër nodig heeft: hij is actief, taai en moedig. De vacht van de hond, die voorkomt in verscheidene kleuren, is weerbestendig en bestaat uit een harde buitenste laag en een dichte, zachte binnenste laag. De uitdrukking van het gezicht van de Cairn terriër lijkt op die van de vos.

  Deze kortpotige hond staat in proportie met zijn hoogte, maar hij verschilt van de Schotse of Sealyhamterriër, hij staat namelijk niet zo dicht op de grond. Door zijn goede lichaamsbouw kan hij zich door kleine openingen wringen als hij achter zijn prooi aanzit. Zijn krachtige kaken zijn ondertussen een resultaat van zijn wijde en korte kop.

  Persoonlijkheid en temperament

  De moedige, nieuwsgierige, levendige, koppige, slimme en taaie Cairn terriër heeft een vechtersmentaliteit, maar hij is ook ongelooflijk gevoelig. De Cairn terriër kan een goed huisdier zijn als hij dagelijks mentale en fysieke oefeningen doet. Hij houdt ervan om met kinderen te spelen, en hij kan een lichte stoeipartij wel verdragen.

  Hij is een toegewijde kameraad. De Cairn terriër houdt ervan om te ontdekken, jagen en graven en hij blaft als een kampioen. Wanneer hij echter bedreigd wordt, kan hij agressief worden tegenover andere honden of gaat hij kleine dieren achterna zitten.

  Verzorging

  Hoewel de hond klein is, heeft de Cairn terriër dagelijks buitenshuis oefeningen nodig. Dit kan in de vorm van een spelletje, wandeling of expeditie zijn in een veilig gebied. De draadachtige vacht van de hond moet wekelijks geborsteld en twee keer per jaar gestript worden om los haar te verwijderen. Het ras houdt ervan om binnenshuis te slapen. Hij kan echter wel buitenshuis leven in koele klimaten.

  Gezondheid

  De Cairn terriër wordt gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud, en kan aan serieuze gezondheidsproblemen leiden zoals GCL, of kleine problemen zoals glaucoom, portocavale hypertensie, en CMO. Dierenartsen raden vaak proeven aan om GCL te constateren.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Cairn terriër heeft meer eigenschappen van zijn voorvaders over gehouden dan andere soorten honden die van soortgelijke voorvaders afstammen. Ze behoren tot een groep van kortpotige terriërs, en zijn gefokt op het Schotse eiland Skye.

  Zulke honden werden in de 15e eeuw gebruikt om op otter, vos, en das te jagen en ze waren behendig in het bespringen van otters vanaf stapels stenen of steenhopen. Deze honden hadden verschillende kleuren, waaronder grijs, wit en rood. Deze honden namen vaak deel aan hondenshows onder de naam Schotse terriër. In 1873 werd de Schotse terriër groep opgedeeld in twee duidelijke rassen: de Skyeterriër en de Dandie Dinmont-terriër. De groep werd in 1881 verder opgesplitst in de Skye en hardharige terriërs. Later werden de hardharige terriërs opgedeeld in de West Highland white terriër, de Schotse, en de soort die later bekend kwam te staan als de Cairn terriër. De naam Cairn terriër werd in 1912 aangenomen.

  De meeste van de vroege Cairn terriërs waren volledig wit, en het kruisen van de West Highland white terriër met de Cairn terriër werd in de jaren 20 van de 20e eeuw opgeheven. Hij werd weer populairder in Engeland, maar ook bouwde hij weer bekendheid in de Verenigde Staten op doordat er een Cairn terriër in ‘The Wizard of Oz’ speelde, genaamd Toto.

  Het motto van de Britse fokker club luidt: ‘de beste kleine vriend in de wereld’, waarmee het echte karakter van de huidige Cairn terriër wordt beschreven.

  SLIDING BAR WIDGET 1