Chihuahua

Chihuahua
  Chihuahua2018-11-26T15:00:28+00:00

  Project Description

  De Chihuahua, als eerst ontdekt in Mexico, is bekend om het feit dat het ras het kleinste is ter wereld. Ze zijn extreem loyaal richting de eigenaar en het ras is recentelijk een populair icoon geworden in de Verenigde Staten, met als bekendste voorbeeld Tinkerbell, de Chihuahua van Paris Hilton.

  Fysieke karakteristieken

  De vacht van een Chihuahua kan lang, zacht en stijl zijn, glad en glanzend zacht zijn of golvend met omzoomde oren. Hun sierlijke lichaam is compact en klein maar toch redelijk lang in vergelijking tot hun hoogte. De Chihuahua lijken ook op terriërs in hun alertheid, houding en levendige uitstraling. Het ras kan puur zwart zijn, puur wit, met stippen of met een grote variëteit aan patronen en kleuren.

  Persoonlijkheid en temperament

  Het Chihuahua hondenras is bekend om zijn gevarieerde temperament. Terwijl de Chihuahua bijvoorbeeld terughoudend is richting vreemden, is het vriendelijk tegenover huisdieren en andere honden. De hond kan ook beschermend zijn, maar deze vrijmoedigheid wordt over het algemeen geuit door te blaffen en is daarom niet erg effectief als een bewaker. Dit mietje is als hond is echter een favoriet bij hondenliefhebbers geworden, vooral door de extreme toewijding aan hun eigenaar.

  Verzorging

  Omdat de Chihuahua over het algemeen een binnenhond is, zijn ze niet dol op kou, ze verblijven liever in warmere gebieden. Voor de gladde Chihuahua variant is de verzorging van de vacht minimaal, terwijl de langharige variant tweemaal of driemaal per week moet worden geborsteld. De bewegingsbehoefte van een Chihuahua kan eenvoudig worden bereikt door het huis rond te rennen, hoewel het geniet van het verkennen van erfjes of een korte wandeling.

  Gezondheid

  De Chihuahua, die een gemiddelde levensverwachting heeft van 14 tot 18 jaar, staat er bekend om dat ze lijden aan een aantal kleine gezondheidsproblemen zoals keratoconjunctivitis sicca (KCS), hypoglycemie, pulmonale stenose, patellaluxatie, en hydrocephalus. Ze zijn ook vatbaar voor ernstige gezondheidsproblemen, waaronder molera – een gat in de schedel van de Chihuahua, die voorkomt wanneer botten in het fontanel niet stevig zijn aangegroeid.

  Geschiedenis en achtergrond

  De geschiedenis van de Chihuahua is vrij controversieel. Volgens een theorie werd het ras oorspronkelijk in China gefokt en vervolgens naar Amerika gebracht door Spaanse handelaren, waar het werd vermengd met kleine inheemse honden. Anderen speculeren dat het van Zuid- en Midden-Amerikaans afkomst is, namelijk van een kleine hond die niet kon blaffen – de inheemse Techichi – die af en toe werd geofferd in religieuze rituelen van Toltec. Er werd aangenomen dat deze diminutieve rode hond de ziel naar de onderwereld leidt na de dood van een persoon. Zo hielden alle Aztec-families deze hond en begroeven het met het overleden familielid. (Gek genoeg aten de Toltecs en de Azteken ook de Techichi). Wanneer ze niet gebruikt werden in rituelen, werden de Techichis goed verzorgd door de priesters en families.

  De voorouders van de Chihuahua werden bijna compleet uitgeroeid in de 16e eeuw, toen het Azteekse rijk werd verslagen door Hernán Cortes en de Spaanse kolonisten. In 1850 werden drie kleine honden, die nu beschouwd werden als moderne versies van de Chihuahua, ontdekt in de Mexicaanse staat Chihuahua, waarvan het ras zijn naam krijgt. Grensstaten in de Verenigde Staten, zoals Texas, Arizona en New Mexico, zagen al snel een grote import van het hondenras te zien. Het was echter pas nadat de Rhumba King, Xavier Cugat, in de vroege jaren 1900 in een film met een Chihuahua verscheen, dat het ras zijn beroemdheid heeft behaald. Vandaag de dag is het een van de meest populaire rassen in de Verenigde Staten.

   

  SLIDING BAR WIDGET 1