Chocoladevergiftiging bij honden

Chocoladevergiftiging bij honden
  Chocoladevergiftiging bij honden2018-11-26T15:24:38+00:00

  Project Description

  Honden staan erom bekend dat ze eten wat ze eigenlijk niet moeten eten. Dit is zeker waar voor puppies. Daarnaast hebben honden een enorm goed reuk zintuig, waarmee ze gemakkelijk chocolade kunnen vinden, waar het ook verstopt is. Dit kan een gevaarlijke combinatie zijn wanneer er chocolade thuis ligt en kan uiteindelijk tot een chocoladevergiftiging leiden bij uw hond.

  Chocolade wordt gemaakt van de geroosterde zaden van de Theobroma cacao en bevat bepaalde eigenschappen die giftig kunnen zijn voor dieren: cafeïne en theobromine. Wanneer dit ingenomen wordt, kunnen deze twee ingrediënten leiden tot ernstige medische complicaties en soms zelfs tot de dood.

  Symptomen en Types

  • Overgeven
  • Diarree
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Toegenomen reflex reacties
  • Stijfheid van spieren
  • Snel ademhalen
  • Verhoogd hartritme
  • Lage bloeddruk
  • Toevallen
  • Latere symptomen (hartfalen, zwakte, coma)

   

  De hoeveelheid en het soort ingenomen chocolade is ook belangrijk, aangezien dit de bepalende factoren zijn voor de ernst van de chocoladevergiftiging. Hieronder drie soorten chocolade waar je je van moet bewust zijn:

  1. Melkchocolade – Lichte tekenen van vergiftiging kunnen optreden wanneer 1,5 ons per kilo lichaamsgewicht wordt ingenomen; ernstige vergiftiging treedt op wanneer vier ons per kilo lichaamsgewicht ingenomen wordt (oftewel een kilo melkchocolade voor een hond van 20 kilo).
  2. Halfzoete Chocolate – Lichte tekenen van vergiftiging kunnen optreden wanneer 0,6 ons per kilo lichaamsgewicht wordt ingenomen; ernstige vergiftiging toxiciteit komt voor wanneer twee ons per kilo lichaamsgewicht ingenomen wordt (oftewel zes gram halfzoete chocolade voor een hond van 20 10 kilo).
  3. Bakchocolade – Dit type chocolade heeft de hoogste concentratie van cafeïne en theobromine. Dus, kunnen twee kleine blokjes al giftig zijn voor een hond van 10 kilo

   

  Oorzaken

  In bepaalde hoeveelheden kan chocolade giftig zijn voor elke hond. Wees dus voorzichtig met iets dat chocolade kan bevatten aan uw hond te geven en bewaar dit altijd buiten bereik van de hond.

  Diagnose

  Uw dierenarts zal een complete onderzoek uitvoeren, inclusief een chemisch bloedprofiel, electrolytisch panel en een urine analyse. Deze testen zullen uitwijzen of er daadwerkelijk sprake is van een chocoladevergiftiging bij uw hond.
  Bloed kan ook worden afgenomen om te testen op theobromine concentraties, terwijl een ECG wordt uitgevoerd om te bepalen of het hart afwijkingen in het ritme of een geleiding van de hartslag toont.

   

  Behandeling

  Uw hond moet onmiddellijk door de dierenarts worden onderzocht, maar u moet uw dierenarts eerst bellen om erachter te komen of u ondertussen al iets kunt doen. Het is gebruikelijk om de hond te laten braken en te controleren op toevallen, indien ze zich voordoen. In de tussentijd moet je je hond koel, kalm en op een rustige plek houden.

  Vloeistoffen worden toegediend om uw hond gehydrateerd te houden terwijl hij herstelt. Om eventuele verdere problemen te vermijden, moet gedurende enkele dagen een flauw dieet worden gevoed.

  Preventie

  Het is cruciaal voor de gezondheid van uw huisdier om chocoladeproducten buiten bereik te houden, aangezien er geen medicijn is tegen chocolade vergiftiging.

  SLIDING BAR WIDGET 1