Comtois

Comtois
  Comtois2018-11-26T14:16:30+00:00

  Project Description

  De Comtois is een paardenras dat eeuwen geleden zijn oorsprong vond in Frankrijk. Het paard heeft een gemiddelde hoogte, en wordt veelal gebruikt als boerderij en trekwerkzaamheden zoals het slepen van hout in de hoge naaldbossen van Frankrijk en de heuvelachtige wijngaarden van Arbois.

   

  Fysieke kenmerken

  De Comtois is tussen de 142 en 152 centimeter hoog. Het heeft twee veelvoorkomende kleuren: roodbruin en kastanjebruin. De meest opvallende kenmerken zijn echter zijn dijen en benen, omdat deze behoorlijk gespierd en krachtig zijn.

  Het hoofd van de Comtois is anders dan die van andere paarden: het is vrij lang, loopt scherp naar een punt en het is vrij vierkant. Zijn ogen zijn alert en helder, wat zijn levendigheid toont. De schoft en oren zijn beiden welgevormd. De nek is niet gebogen of glooiend zoals dat van de meeste paardenrassen, maar recht en stevig; het stevige uiterlijk van de nek komt door de goed ontwikkelde spieren. Het ras heeft ook een brede en diepe borstkas, een brede croupe, geronde ribbenkast, en korte, maar krachtige lenden.

  Zijn goede pezen, gewrichten en voeten zorgen voor zijn tredzekerheid en een goed evenwicht, waardoor de Comtois een ideale zware draver is voor op grote hoogte en bergachtige gebieden.

   

  Persoonlijkheid en temperament

  De Comtois is een levendig paard; behalve zijn grote hoeveelheid aan energie, staat het ook bekend om zijn uithoudingsvermogen. Ieder jaar wordt er in Maiche zelfs een show gehouden om een Comtois te kiezen die deze kenmerken de meester is.

  Verzorging

  Zoals andere dravers, is de Comtois een taai ras. Maar om uithoudingsvermogen, taaiheid en tredzekerheid in de Comtois te krijgen, is het aangeraden om ze op grote hoogte te trainen. De Comtois kan zich zeer goed aanpassen en kan vrijwel overal gedijen, zelfs in afgelegen gebieden en fokboerderijen in de natuur.

  Geschiedenis en achtergrond

  Er wordt van de Comtois gedacht dat ze in de 4e eeuw naar Frankrijk werden gebracht door de Bourgondiërs, mensen die wat uit het noorden van het huidige Duitsland emigreerden. Deze voorvaders van het fokken van de Comtois verspreidden zich in de Franche-Comte regio en de paarden werden door de Fransen meestal gebruikt als trekpaard. Maar in een oorlogstijd fungeerde deze paarden ook als oorlogspaarden. Ze werden rijpaarden voor de cavalerie en trokken kanonnen of andere artilleriewapens. Napoleon heeft ze zelfs meegenomen op zijn missie in Rusland.

  In de 19e eeuw werd de Comtois in Bourgondië naast oorlogspaard ook als proefkonijn gebruikt in fokexperimenten. Fokkers combineerden Percherons, Boulonnais en Normans om het ras verder te verbeteren. In de 20e eeuw werden Ardennais hengsten gekruist met Comtois merries, met positieve resultaten. De moderne Comtois heeft betere benen, maar het staat nog altijd bekend om zijn taaiheid en tredzekerheid.

  SLIDING BAR WIDGET 1