Dalmatiër

Dalmatiër
Dalmatiër2018-12-13T18:55:10+00:00

Project Description

De Dalmatiër is een bekend hondenras, het meest bekend om zijn witte jas gespot met zwarte of bruine vlekken. Dit ras is van oudsher gebruikt als koets en is zeer actief en ooit eens gefokt om met paarden te rennen. Hierdoor is de Dalmatiër het meest geschikt voor hondenliefhebbers die aandacht en tijd kunnen geven aan lichaamsbeweging.

 

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

 

De Dalmatiër heeft een intelligente en alerte uitdrukking met een korte en glanzende vacht. De onderscheidende plekken zijn een goed beschouwd kenmerk; solide patches worden echter niet aangemoedigd in de ras standaard – een abstract esthetisch ideaal voor het diertype. De Dalmatiër heeft ook een atletische bouw met sterke botten en een vierkant gevormd lichaam dat het uithoudingsvermogen en een moeiteloze en gestage draf geeft. De grondkleur van een Dalmatiër is puur wit met dichte, zwarte vlekken, terwijl lever bevlekte Dalmatiërs bruine levervlekken hebben.

 

PERSOONLIJKHEID EN TEMPERAMENT

 

Deze enthousiaste en speelse metgezel moet worden uitgeoefend in een veilige omgeving, omdat het bekend is om rond te zwerven en in staat is kilometers te rennen voordat het moe wordt. Hoewel de Dalmatiër meestal gereserveerd is voor onbekende mensen en zich sceptisch gedraagt ​​tegenover vreemde honden, is het goed in de buurt van paarden en andere huisdieren. Dalmatiërs kunnen ook te levendig en actief zijn voor jonge kinderen.

 

ZORG

 

Een korte wandeling aan de lijn is niet voldoende om aan de behoeften van het ras te voldoen. In plaats daarvan zijn fysiek inspannende games en laten sprinten vereist om de hond fit te houden; het zorgt voor een geweldige joggingpartner. Anders dan veelvuldig poetsen om dood haar te verwijderen, heeft de jas van de Dalmatiër niet veel verzorging nodig. Om het gelukkig te houden, zorg voor zacht beddengoed, onderdak, liefde en gezelschap. De Dalmatiër kan binnen of buiten leven, maar alleen in warme en gematigde klimaten.

 

GEZONDHEID

 

De Dalmatiër, die een gemiddelde levensduur heeft van 12 tot 14 jaar, kan last hebben van lichte gezondheidsproblemen zoals hypothyreoïdie, allergieën, irissfincter dysplasie, epileptische aanvallen en grote problemen zoals doofheid en urinestenen. Sommige kunnen ook vatbaar zijn voor heupdysplasie (CHD) of de vorming van urinaire stenen, omdat het urinezuur niet kan afbreken. Om een ​​aantal van deze problemen te identificeren, kan een dierenarts gehoor-, schildklier-, oog- en heupexamens uitvoeren.

 

 

 

 

GESCHIEDENIS EN ACHTERGROND

 

Hoewel de oorsprong van het vachtpatroon van de Dalmatiër niet bekend is, is het een van de interessantste rassen. Schilderijen van honden die op de Dalmatische lijken zijn door de eeuwen heen gevonden. Een van deze schilderijen, een fresco uit 1360, wordt gehouden in de Spaanse kapel van Santa Maria Novella in Florence, Italië.

Er wordt gedacht dat de voorouders van de Dalmatiër Pointers en de gevlekte Deense dog waren. En hoewel het niet afkomstig was uit Dalmatië, een zuidelijke regio in Kroatië, ontleende het ras zijn naam aan de regio. Zelfs de oorspronkelijke functie van de Dalmatiër is duister, maar het ras had waarschijnlijk meer dan één rol. Door de jaren heen was het een herder, een oorlogshond, een schildwacht, een jachthond, een trekhond, een ratel, een aanhangwagen, een vogeltje en een circushond.

In het Victoriaanse Engeland diende de Dalmatiër als een coach hond en vervulde zowel de esthetische als de praktische rollen – het beschermen van paarden tegen plunderende honden. De honden draafden vooraan, naast of onder de as van de coach. Er is nu bewijs dat de begeleidende rol mogelijk een erfelijke factor is geweest.

De introductie van de auto verduisterde de positie van de Dalmatiër in de high society, maar het bleef werken als een coachhond voor brandweerwagens, die werden getrokken door paarden. Het stond bekend als de ‘vuurhond’. De eerste Dalmatiër werd geregistreerd bij de American Kennel Club in 1988 en de Amerikaanse club van het ras, de Dalmatian Club of America, werd in 1905 opgericht.

SLIDING BAR WIDGET 1