Epilepsie bij paarden

Epilepsie bij paarden
  Epilepsie bij paarden2018-11-26T13:52:28+00:00

  Project Description

  Paarden kunnen net zoals mensen lijden aan epilepsie. En hoewel epilepsie bij paarden niet zo vaak voorkomt, moet een paardenhouder er wel rekening mee houden dat een paard hier last van kan krijgen. Epilepsie veroorzaakt aanvallen van verschillende intensiteiten en zonder juiste verzorging kan een paard dat lijdt aan epilepsie zichzelf, mensen of andere dieren ernstig verwonden.

  Symptomen

  Het meest voorkomende symptoom van epilepsie zijn de aanvallen. Het paard zal meestal buiten westen raken, in elkaar storten, trillen en schudden. Zijn oren of staart kunnen ook trillen, zijn ogen kunnen verglazen waardoor het verwijderd en wezenloos uitziet. Het kan erg verontrustend zijn voor een ooggetuige. Nadat de aanval afgelopen is zal het paard normaal gesproken weer opknappen.

  Oorzaken

  Hoewel de directe oorzaak van epilepsie bij paarden onduidelijk is, kunnen afwijkingen in het brein zoals tumors, infecties of schade door parasieten in verband worden gebracht met epileptische aanvallen.

  Diagnose

  Het kan een raar en angstaanjagend gebeuren zijn om een paard te zien lijden aan een aanval. Als u niet zeker weet of uw paard aan epileptische aanval leidt, moet u contact opnemen met uw dierenarts. Zij kunnen de oorzaken ontdekken en zullen een plan conform de diagnose opstellen. Het is belangrijk om te weten dat dierenartsen over het algemeen aandoeningen die op epileptische aanvallen lijken zoals koliek, narcolepsie en vestibulaire ziekten uitsluiten.

  Behandeling

  Aan de hand van de oorzaak van de aanvallen zijn er bepaalde behandelingen dat deze aanvallen kunnen tegengaan, maar er bestaat niets dat epilepsie in paarden op de lange termijn kan voorkomen of stoppen. Er zijn echter twee types medicatie die gebruikt worden door dierenartsen om krampen tegen te gaan die gepaard gaan met een aanval: Diazepam en Fenobarbital.

  Leven en epilepsie in toom houden

  Na een aanval is het paard weer de oude. Misschien ziet het er niet uit alsof dat hoort, maar na een aanval staan de meeste paarden en pony’s gewoon op alsof er niets gebeurd is. Wat het leven en in toom houden van de epilepsie betreft, bestaat er geen manier om aanvallen te voorkomen maar er bestaat wel een manier om ze dragelijker te maken: houdt gevaarlijke objecten uit de buurt van paarden die lijden aan epilepsie. Dit zorgt er namelijk voor dat het paard veilig is en zichzelf (of andere) niet kan verwonden wanneer het ineen stort en begint te verkrampen.

  SLIDING BAR WIDGET 1