Haflinger

Haflinger
  Haflinger2018-11-26T13:38:07+00:00

  Project Description

  De Haflinger, die ook bekend staat als de Avelignese, is een klein paardenras dat ontwikkeld werd in het bergachtige gebied van Oostenrijk en Noord-Italië. Het staat bekend als rij- en trekpaard. De Haflinger is tussen de 122 en 142 centimeter hoog.

  Fysieke eigenschappen

  De Haflinger heeft een eenvormige kastanjebruine kleur over het gehele lichaam, dat sterk en goed gestructureerd is. Zijn vacht is dik, de maan en staart zijn vol met haar. Een speciale eigenschap van de Haflinger zijn zijn duidelijke vlekken in het gezicht; sommige hebben vlamachtige patronen terwijl anderen sterachtige patronen hebben. Het hoofd van de Haflinger lijkt erg op dat van zijn Arabische voorouder, en zijn schouders zijn lichtelijk gebogen, maar goed ontwikkeld. De Haflinger heeft ook een gespierde, gebogen croupe (lende) en omdat zijn stevige poten ver uit elkaar staan heeft het een unieke manier van lopen dat beschreven wordt als energiek maar soepel. De hoeven van het paard zijn relatief groot en hard.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Haflinger is over het algemeen kalm en vastberaden. Ondanks zijn kleine lichaam is het paard gespierd en het wordt zelfs beschreven als de ‘trekker van de Alpen’ omdat het erg nuttig is als boerderijdier en pakpaard. Door zijn geschiedenis in de bergen heeft het een enorm uithoudingsvermogen en geweldige doorzettersmentaliteit, ideaal voor verscheidene moderne toepassingen, waaronder western-style paardenshows.

  Verzorging en gezondheid

  Doordat de Haflinger bijzondere kwaliteiten heeft, proberen fokkers constant de bloedlijn te behouden van dit oude paard. Ze kruisen fokdieren met Haflinger’s zodat het ras nog meer verbetert.

  Geschiedenis en achtergrond

  De geschiedenis van de Haflinger kan teruggeleid worden naar de middeleeuwen, hoewel de precieze oorsprong niet bekend is. Kunst uit de 19e eeuw laat een kastanjebruin paard zien dat ruiters en bepakking draagt door het bergachtige gebied van Zuid-Tirol, in het huidige Oostenrijk. De Haflinger, dat genoemd is naar het Tiroolse stad Hafling, heeft het zich aangeleerd om zich aan te passen aan barre omgevingen en ze werden krachtig en moedig. Er wordt ook gedacht dat dit oeroude ras afstamt van de paarden die grootgebracht werden door de Ostrogoten – een oost-Germaanse stam dat ooit een koninkrijk in Italië had. De Haflinger werd later ook gekruist met de Oostenrijkse pony en het Arabische paard.

  De moderne Haflinger is nu overal op de wereld te vinden en blijft paardenliefhebbers verbazen met zijn gevarieerde vaardigheden, waaronder recreatief rijden, ‘western trail riding’ en springen. De Haflinger is ook een fantastisch familiepaard, aangezien het door zijn grootte geschikt is voor kinderen.

  SLIDING BAR WIDGET 1