Heilige birmaan

Heilige birmaan
  Heilige birmaan2018-11-26T15:05:06+00:00

  Project Description

  Lief, actief en speels, maar stil en onopvallend wanneer hij ziet dat je het druk hebt. Deze eigenschappen maken de heilige birmaan tot een uitstekende kameraad.

  Fysieke eigenschappen

  Het is een lange en robuuste kat, gebouwd op vrij zware lijnen. De heilige birmaan, met zijn opvallende, ronde, blauwe ogen met een zachte uitdrukking, wordt gemakkelijk herkend door alle katten verenigingen. Hij is gekleurd, vaak met een gouden borstkas en witte poten. (Merkwaardig, de kat is zuiver wit bij de geboorte maar ontwikkelt later in het leven meer en meer kleur.) De witte bedekking op de voorpoot eindigt tussen het tweede en derde gewricht van de poot, terwijl het bij de achterpoten om alle tenen gaat en omhoog stijgt.

  Persoonlijkheid en temperament

  Zacht en aanhankelijk van nature heeft de heilige birmaan alle eigenschappen van een loyale, trouwe kameraad. Het is een van de makkelijkste katten om te verzorgen en zorgt voor de minste problemen.
  Intelligent en nieuwsgierig en is uiterst responsief op trainingen. De kat word graag aanbeden en verwacht veel liefde en aandacht. Wanneer de kat bij vreemden wordt geïntroduceerd, is de heilige birmaan nieuwsgierig, in plaats van gereserveerd en bang. De kat past zich ook gemakkelijk aan, aan kinderen en andere huisdieren in het huis.

  Geschiedenis en achtergrond

  De geschiedenis van deze heilige Birmese kat is ondergedompeld in legende. Het verhaal gaat dat pure witte katten leefden in tempels gewijd aan Lord Buddha in Birma (hedendaagse Myanmar). Ze werden beschouwd als de heilige dragers van de zielen van priesters die de aarde voor hun hemelse woning hadden aanboden. Dit proces heette transmutatie.
  De godheid Tsun-Kyan-Kse heeft dit proces voorgezeten en werd gesymboliseerd door een gouden standbeeld met een lichtgevend saffier oog. Mun-Ha, die als priester diende, aanbid deze godin in de tempel van LaoTsun. Hij werd vaak vergezeld door Sinh, een van de begeerde witte katten, voor zijn avondgebeden voor het gouden beeld. Op een dag werden de tempels van Siam geplunderd en werd Mun-Ha vermoord.
  Terwijl hij zijn laatste adem uitblies, trok Sinh, zijn gelovige kameraad, een van zijn poten op het hoofd van Mun-Ha terwijl hij naar het gouden beeld toe stond. Een wonder vond plaats: Sinh werd omgevormd tot een goud gekleurde kat, met poten van een aardse tint en ogen saffierblauw. Zijn poten behouden de oorspronkelijke kleur echter als een symbool van zuiverheid. Alle katten die tot de tempel behoren, ondergingen ook deze magische verandering. Sinh stierf na een week, bedroefd voor zijn kameraad en weigert te eten. Volgens de legende bracht hij de geest van Mun-Ha in het paradijs.
  Er is echter een wetenschappelijk verhaal over de herkomst van het ras dat terug te vinden is in 1919. Rond die tijd werden een aantal avontuurlijke heilige birmaan-katten vanuit Birma naar Frankrijk vervoerd. Er zijn twee theorieën van het verhaal achter hun aankomst.
  Volgens één verhaal werd de tempel van Tsun-Kyan-Kse opnieuw aangevallen. Twee westerlingen, Major Russell Gordon en Auguste Pavie, hebben een paar priesters en hun heilige katten geholpen om naar Tibet te vluchten. Bij hun terugkeer naar Frankrijk hadden ze twee heilige birmaan-katten aangeboden om diensten te leveren. Volgens een meer realistische theorie werden deze katten gekocht door Dhr. Van der bilt, die hen op zijn beurt gekocht heeft van een ontevreden dienaar van de tempel van LaoTsun. Een van de katten, Madalpour, is overleden tijdens de reis, maar de vrouwelijke kat, Sita, heeft het naar Frankrijk overleeft. Na de zwangerschap tijdens de reis wordt Sita vaak beschouwd als stamhoofd van het Birman ras in Europa.
  Het ras zou zich blijven verspreiden en in 1925 was het officieel erkend in Frankrijk. Na de tweede Wereldoorlog is het aantal heilige birmanen in Europa aanzienlijk verminderd, waardoor ze bijna waren uitgestorven. Echter, een paar overlevenden zorgden voor de continuïteit van het ras. Met zorgvuldige kruisingen is de heilige birmaan opnieuw teruggebracht en werd zelfs in 1955 naar Engeland geëxporteerd, maar werd pas in 1966 officiële erkenning.
  heilige birmanen werden in 1959 in Amerika ingevoerd en werden in 1966 formeel erkend door de katten verenigingen. Het ras is sindsdien in de harten van mensen gesloten en is een erg populair ras. Het heeft binnen alle verenigingen de kampioenschap status.

  SLIDING BAR WIDGET 1