Hoe lang leven schildpadden

Hoe lang leven schildpadden
  Hoe lang leven schildpadden2018-11-28T19:24:39+00:00

  Project Description

  Wanneer het aankomt op de vraag ‘hoe lang leven schildpadden’ komen hier veel verschillende antwoorden op als antwoord. Het is echter belangrijk om te weten als (toekomstige) eigenaar van een schildpad dat deze dieren vele tientallen jaren kunnen leven en het een huisdier voor het leven is.

  Populaire schildpadden die als huisdier gezien worden, zoals Zuid-Afrikaanse schildpadden kunnen een gemiddelde leeftijd bereiken van 25 jaar of meer. Ondertussen worden ook veel schildpadden gehouden die tot meer dan 100 jaar kunnen leven.

  Enkele tientallen jaren geleden was de levensduur heel anders van schildpadden in gevangenschap. Deze haalden vaak de tien jaar niet en was daarom een uitstekend huisdier. Dit heeft echter te maken met de onjuiste verzorging die toen vaak gegeven werd. Dit is in die tientallen jaren flink verbeterd en dus ook de leeftijdsverwachting van de schildpad.

  Waarom leven schildpadden zo lang?

  Waarom schildpadden zo lang leven is voor een deel nog steeds een mysterie. Een element dat wel een grote rol speelt is het relatief traag metabolisme van de schildpad. Veroudering duurt dan ook langer dan bij veel andere dieren. Ook helpt het dat veel schildpadden lange tijd zonder voedsel kunnen en maar weinig energie hoeven te gebruiken wanneer ze willen.

  Hoe kan je jouw schildpad zijn levensverwachting verlengen?

  De grootste factor is uiteraard goede zorg. Zorg dan vooral voor de temperatuur dat deze goed is en het terrarium in warme (warmtelampen) en koudere gedeelten bevat die beiden gemakkelijk bereikbaar zijn voor het dier. Ook is een afwisseling van voedsel erg belangrijk. Dit helpt ze om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Tevens is het belangrijk het juiste formaat behuizing te kopen voor je schildpad. De schildpad moet voldoende kunnen bewegen om in gezonde conditie te blijven wat hem minder kwetsbaar maakt voor eventuele ziekten.

   

  SLIDING BAR WIDGET 1