Iers trekpaard

Iers trekpaard
  Iers trekpaard2018-11-26T13:30:30+00:00

  Project Description

  Het Ierse Trekpaard is niet de alledaagse draver. Het is lichter en beweegt zich makkelijker dan zijn originele tegenhanger. Hoewel er geen concrete verslagen zijn over zijn oorsprong, wordt er gedacht dat ze in de 18e eeuw ontwikkeld zijn in Ierland. Vandaag de dag wordt het Iers Trekpaard vooral gebruikt als trek- en rijpaard.

  Fysieke kenmerken

  Deze draver heeft een vrij breed profiel. Het is erg gespierd en heeft een uitstekend skelet. Zijn croupe is niet zo prominent als de schoft. De meest voorkomende kleuren vacht van het Ierse Trekpaard zijn roodbruin en kastanjebruin.

  Persoonlijkheid en temperament

  Het Ierse Trekpaard, zo levendig en energiek als het is, bezit een hoge intelligentie en is erg gemakkelijk en goed te controleren.

  Geschiedenis en achtergrond

  Het Ierse Trekpaard is strikt genomen eigenlijk helemaal geen ras. Er zijn ook geen verslagen van voorouders die gebruikt zijn tijdens het fokken of kruisen. Het valt niet te zeggen of de bloedlijn zuiver is. Een ding is echter wel duidelijk: het Ierse Trekpaard komt van oorsprong uit Ierland. Als een gevolg van natuurlijke selectie is het Ierse Trekpaard waarschijnlijk geëvolueerd uit de inheemse paarden uit de Connemara regio, waarna ze zich aan de omgeving aanpasten en steeds groter en hoger werden.

  Volgens verslagen is het Ierse Trekpaard in de 18e eeuw verder ontwikkeld door fokkers die een zwaarder en groter pakpaard nodig hadden dat ook gebruikt kon worden als rij- en werkpaard. Boeren kruisten hun lokale paarden met zwaardere paarden. Deze exemplaren werden naderhand gekruist met de Engelse volbloed.

  Vroeg in de 20e eeuw kreeg de ontwikkeling van het Ierse Trekpaard steun van de overheid. Het fokken ervan werd tot de Eerste Wereldoorlog echter gezien als een mislukking, maar omdat het paard over vereisten bleek te beschikken die nodig waren in de oorlog, zoals snelheid en uithoudingsvermogen, werd het paard toch populairder. Het aantal Ierse Trekpaarden begon toe te nemen en het aantal bleef stijgen tot aan de mechanisatie van het transport.

  SLIDING BAR WIDGET 1