Is de leeftijd van schildpadden in te schatten?

Is de leeftijd van schildpadden in te schatten?
  Is de leeftijd van schildpadden in te schatten?2018-11-28T19:23:32+00:00

  Project Description

  Schildpadden behoren tot de langst levende dieren in de wereld. Een besluit om deze in huis te nemen is dan ook een levenslang verbond sluiten met deze dieren. Deze zijn er namelijk voor een lange tijd en na een paar jaar afstand van doen is het laatste wat je wil.

  Het is algemeen bekend dat de enorme Galapagos schildpad tot ruim honderd jaar oud kan worden. De oudst geworden schildpad is zelfs 188 jaar. Gemiddeld leeft een schildpad zo’n enkele tientallen jaren afhankelijk van de verzorging.

  Veel eigenaren van een schildpad zijn ongetwijfeld erg nieuwschierig naar de leeftijd van hun huisdieren. Hier is helaas het slechte nieuws; zonder te weten wanneer ze geboren zijn is dit vrijwel niet in te schatten. Er zijn echter wel verschillende manieren om een inschatting te maken van de leeftijd van een schildpad. Het is niet moeilijk om te doen maar vergt wel veel tijd om de inschatting te kunnen maken voor je eigen schildpad.

  De grootte van de schildpad vergelijken met een schildpad waarvan de leeftijd wel bekend is, is al een erg mooie start. Wanneer ze volwassen zijn zullen ze stoppen met groeien dus na een jaar of twintig is dit geen heel betrouwbare methode meer. Houd tevens in gedachten dat vrouwtjes iets groter worden dan de mannetjes bij vrijwel alle soorten.

  Wanneer je schildpad gefokt is in gevangenschap kun je een aantal jaren er af halen aangezien deze dieren veel sneller groeien vanwege het dieet wat ze krijgen. Dit is rijk aan vitaminen en deze vitaminen krijgen ze dan ook meer binnen dan wanneer ze in het wild leven.

  Net zoals de ringen op de stam van een boom heeft ook een schildpad ringen die zich ontwikkelen naarmate de leeftijd op zijn buik. Deze zijn echter gewoon te tellen en zou te gemakkelijk zijn. Dit is dan ook niet altijd realistisch om te volgen. Een dikke ring kan overigens wel duiden op een groeispurt bij een schildpad.

  Deze ringen kunnen een indicatie geven van zijn groei in zijn leven, maar zijn leeftijd voorspellen is vrijwel niet te doen.

  Er zijn enkele dierenartsen die hier een eigen kijk op hebben en deze bezoeken kan dan ook wat duidelijkheid brengen. Het is echter niet mogelijk om de leeftijd van een schildpad van buiten te ontdekken tot op het precies juiste jaartal.

  SLIDING BAR WIDGET 1