Kun je een band opbouwen met je reptiel?

Kun je een band opbouwen met je reptiel?
  Kun je een band opbouwen met je reptiel?2018-11-28T19:25:46+00:00

  Project Description

  Reptielen zijn koudbloedig, maar betekent dit ook dat ze een koud hart hebben?

  Deskundigen zijn het niet altijd eens over het feit of reptielen een band kunnen hebben met mensen of niet. ‘In tegenstelling tot de gedomesticeerde honden en katten, zie je bij reptielen veel meer hun primitieve kenmerken terugkomen’ zegt Adam Denish, een dierenarts in Amerika.

  Hij gelooft dat reptielen emotie kunnen tonen – maar in een beperkte vorm. De meeste van deze reptielen kunnen enkel emotie tonen over basisvoorzieningen zoals eten, drinken, fokken en overleven.

  Twee van de meest voor de hand liggende emoties: angst en agressie. Een slang bijvoorbeeld zal zich bij bedreiging anders gaan gedragen en verschillende hagedissoorten zal van kleur veranderen wanneer hij boos of gestrest is.

  Slangen staan bekend om het feit dat ze opwinding en nieuwsgierigheid vertonen. Dit kan interesse zijn in nieuwe vormen zoals huisvesting of een nieuwe, onbekende geur.

  Sommige reptielen laten ook emoties zien bij menselijk contact. Leguanen bijvoorbeeld worden graag over hun hoofd geaaid en schildpadden komen op mensen af die ze vaak voedsel aanbieden.

  Is dit dan werkelijke liefde voor de mens? Dat is moeilijk te bewijzen.

  Maar zo lang je een verbinding met je huisdier voelt, dan is dit gevoel alles dat telt. Hoe meer tijd die je besteed aan het voeren van je huisdier, hoe beter het voor jullie beiden is. Je wordt meer comfortabel rond elkaar wat leidt tot een grotere kans om een ‘relatie’ te vormen.

  Het is een compleet ander huisdier dan een hond of kat vanzelfsprekend. Reptielen worden simpelweg niet gehouden om mee te knuffelen. Maar er zijn dan ook andere manieren om een ‘band’ op te bouwen met je huisdier.

  Omgaan met je reptiel

  Heb je ooit een slang uit zijn behuizing gehaald? Hij zal rond je armen blijven liggen alsof hij aan het genieten is van je lichaamswarmte en graag buiten de behuizing is. Ook enkele hagedissen zijn prima te trainen om te blijven zitten op je schouder waar ze vervolgens graag vertoeven.

  Wat verder opvalt is dat schildpadden graag geaaid willen worden. Het is zelfs zo dat wanneer schildpadden dit gewend zijn zij zich daadwerkelijk in je hand ‘duwen’ zodat je maar hier mee start.

  Vergeet niet dat net als de mens, ieder huisdier zijn eigen persoonlijkheid heeft en altijd zal houden. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent met de omgang van dieren en de zorg hiervoor. Ben altijd bewust van veranderingen in gedrag of signalering van angst of agressie. Ook je handen wassen vóór en na de behandeling van het huisdier is een must.

  SLIDING BAR WIDGET 1