Lippizaner

Lippizaner
  Lippizaner2018-11-27T17:57:09+00:00

  Project Description

  De Lippizaner komt van oorsprong uit Oostenrijk. Het is een zeldzaam paardenras dat vandaag de dag vooral gebruikt wordt als rijpaard.

  Fysieke kenmerken

  De Lippizaner heeft een compact maar welgevormd lichaam. Het heeft een lang en recht hoofd, dat gemarkeerd wordt door een uitgesproken kaak, veelzeggende ogen en lange oren; zijn nek is lang, gespierd en gebogen.

  Het is een trots paard, dat zijn elegantie laat zien door zijn gespierde benen, soepele manier van lopen en actieve knieën, waardoor het ook een pretje is om op het paard te rijden. Gemiddeld is een Lippizaner tussen de 152 en 163 centimeter hoog. De rug van een Lippizaner is lang en soms hol. Zijn croupe is echter kort, breed en wat schuin aflopend.

  De meest voorkomende kleur vacht is wit, hoewel het normaal gesproken grijs is bij de geboorte en tijdens de volwassenheid pas wit wordt.

   

  Persoonlijkheid en temperament

  De Lippizaner is wat koppig. Daarom heeft men veel geduld en expertise nodig om dit type paard te kunnen trainen. Je kunt ze goed gedrag aanleren door het te belonen met snoepjes als het goed gedrag vertoont, maar weest niet bang om een Lippizaner te straffen als het zich niet goed gedraagt (hoewel een forse straf niet aanbevolen is).

  Geschiedenis en achtergrond

  De Lippizaner is een kostbare edelsteen onder de ruiters, en het wordt vaak gelinkt met de Spaanse Rijschool in Wenen. Het ras heeft zijn naam te denken aan het dorp Lipizza, dat dichtbij de noordoostelijke grens van Italië ligt. Lipizza hoorde tot de Tweede Wereldoorlog tot Italië. Tijdens de ontwikkeling van het ras hoorde het zelfs bij Oostenrijk. Daarom wordt het ras vaak beschouwd als een Oostenrijks ras. Nu ligt het dorp echter in Slovenië.

  Stamboeken over de Lippizaner bestaan pas sinds 1701, hoewel sommige incompleet zijn. Helaas is de Lipizzaner een zeldzaam ras, waardoor het nog populairder is onder de ruiters.

  SLIDING BAR WIDGET 1