Mechelse herder

Mechelse herder
  Mechelse herder2018-11-26T10:40:54+00:00

  Project Description

  De Mechelse herder is een herdershond die soms verward wordt met de Duitse herder. Hij is echter eleganter en heeft lichtere botten. Omdat de Mechelse herder alert is en vol energie zit, is hij populair als politie- en legerhond.

  Fysieke kenmerken

  De Mechelse herder heeft een gematigd gewicht, en een vierkantig en krachtig lichaam. Hij heeft een wonderbaarlijke moeiteloze, lichte en soepele manier van lopen waardoor hij de hele dag onvermoeibaar kan doorrennen. Het ras heeft ook botten in de vorm van een ovaal en een intelligente uitdrukking. Zijn onderste vacht is ondertussen kort, stijf en recht, wat een van de meest kenmerkende eigenschappen van het ras is.

  De basiskleuren van een Mechelse herder zijn lichtbruin tot mahonie, met zwarte uiteinden op de haren, en hij heeft ook zwarte oren en een masker.

  Persoonlijkheid en temperament

  De Mechelse herder heeft een beschermend instinct, waardoor hij een goede waakhond voor het huis is. De actieve, intelligente en soms dominante Mechelse herder is altijd alert en bewust van zijn omgeving. Wellicht toont hij af en toe wat agressief gedrag tegenover andere dieren en honden, en hij blijft liever bij vreemden vandaan.

  Verzorging

  Hoewel het onder verscheidene omstandigheden buiten kan leven, is hij liever binnenshuis met toegang tot velden of grote open gebieden. Zijn favoriete bezigheden zijn hoeden, spelen, en joggen. Dit zijn allemaal uitstekende oefeningen voor het ras. De vacht van de Mechelse herder moet af en toe gekamd worden, en vaker tijdens de rui.

  Gezondheid

  De Mechelse herder wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud. Hoewel hij niet vatbaar is voor serieuze gezondheidsproblemen, lijdt hij af en toe aan ellenboogdysplasie, pannus, PRA, lever- en miltkanker, en staar. Om deze problemen vroeg te kunnen achterhalen, raadt een dierenarts wellicht proeven aan op de ogen, heupen, en ellenbogen.

  Geschiedenis en achtergrond

  De Mechelse herder is populairder als politiehond dan als huis- of showdier. De vraag voor het ras als politiehond is zelfs groter dan bij de Duitse herder. Historisch gezien werden alle Belgische herdershonden, die bekend stonden als de Chiens de Berger Belge, gebruikt als waak- en herdershond. Met de populariteit van hondenshows in de 19e eeuw was het niet heel duidelijk of België een eigen nationaal ras had.

  Tijdens een studie in 1981 kwam Professor Reul erachter dat sommige inheemse honden van kleur en vacht verschilden van de Chiens de Berger Belge, en noemde ze de Belgische herdershonden. In de regio van Malines werd de kortharige variant gefokt en geïdentificeerd werd als de Mechelse herder, vernoemd naar de lokale mensen.

  Hoewel de Mechelse herder erg populair was in België, had het ras het moeilijk in de Verenigde Staten. Ze kregen alleen wat meer populariteit tussen 1911 en de Tweede Wereldoorlog. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog daalde het aantal registraties weer. Na de scheiding van het ras in 1959 begonnen het aantal registraties weer te stijgen. Desalniettemin is de Mechelse herder even populair als andere Belgische rassen.

  SLIDING BAR WIDGET 1