Nederlands trekpaard

Nederlands trekpaard
  Nederlands trekpaard2018-11-26T14:09:56+00:00

  Project Description

  Het Nederlands trekpaard komt uit Nederland, soms wordt het ook wel eens de Nederlandse draver genoemd. Het is een van de zwaarste Nederlandse rassen en wordt vaak gebruikt voor zwaar sleepwerk. Door de moderne industrialisatie bestaan er echter nog maar enkele Nederlandse Trekpaarden.

  Fysieke eigenschappen

  Het Nederlands trekpaard is een massief, stevig gebouwd paard. Het is grotendeels gefokt voor sleepwerk, dus de controlerende macht, de Royal Society, kiest expres de goede exemplaren uit om mee te fokken.

  Het Nederlands trekpaard hoort rond de 162,5 centimeter hoog te zijn. Het heeft een stevige schoft, achterbenen en lenden. Zijn benen horen gespierd te zijn, terwijl de hoeven sterk en ferm horen te zijn. De meest voorkomende kleuren vacht van het Nederlands trekpaard zijn roodbruin en grijs, hoewel zwart ook wel voorkomt.

   

  Persoonlijkheid en temperament

  De beste kwaliteit van het Nederlands trekpaard is niet zijn kracht of grootte, maar zijn aanleg. Het is een stil paard dat volgzaam, gehoorzaam en niet veeleisend is. Ondanks dat het Nederlands trekpaard snel kan handelen wanneer dat nodig is, zijn zijn bewegingen ongehaast en precies.

  Geschiedenis en achtergrond

  Op 22 December 1914 werd de Royal Society opgericht, een vereniging dat het behoud van het Nederlands trekpaard moest garanderen. Deze vereniging beheert zowel het stamboek voor het Nederlands trekpaard als de Haflinger (een ander ras uit Nederland).

   

  Het Nederlands trekpaard werd ontwikkeld door het Zeelands paard met Belgische paarden en Belgische Ardennen te kruisen. Veel van deze paarden zijn te vinden in de provincies Brabant en Zeeland, waar ze erg populair zijn vanwege hun vermogen om zware ladingen klei te dragen en de boeren te helpen met hun dagelijkse bezigheden. De vraag naar deze paarden is echter gedaald als gevolg van het toenemende gebruik van auto’s en machines. De meeste bestaande Nederlandse Dravers worden gebruikt op de boerderij.

  SLIDING BAR WIDGET 1