Noorse Boskat

Noorse Boskat
Noorse Boskat2018-12-13T19:03:04+00:00

Project Description

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

De lichaamsvorm en dubbele vacht van de Noorse Boskat maken deze kat zo uniek. Het dichte en lang vloeiende haar biedt uitstekende bescherming in de winter (en maakt het tot een zachte knuffelpartner). De uitgebalanceerde lichaamsstructuur van de Noorse Boskat, de gelijkzijdige driehoekige kop en heldere smaragdgroene ogen (met een gouden band) geven hem ook een aura van mysterie, terwijl de brede borstkas en goed ontwikkelde spieren de kracht en sterkte van de kat weergeven.

Bovendien kan de Noorse Boskat zich aanpassen aan het weer en zijn vacht veranderen! Tijdens de lente ruist het zijn zware winterjas en trekt hij een lichtere winterjas aan. In de herfst zal de kat opnieuw zijn zomerjas vervellen en afwerpen.

 

PERSOONLIJKHEID EN TEMPERAMENT

De Noorse kat is een geboren atleet. Het is nieuwsgierig en speels en verkent elk hoekje en plekje van het huis, inclusief de bovenkant van kasten en boekenkasten. Hoewel dit ras jaren in de wildernis heeft doorgebracht, geeft het de voorkeur aan knuffelen in plaats van agressie te vertonen. Achter dit ruige uiterlijk schuilt een kat met een vriendelijke instelling en een liefdevol karakter. Bovendien kan de Noorse Boskat zich snel aanpassen aan nieuwe mensen of omgevingen en is niet gemakkelijk van streek. Dit ras is ook vocaal. Het geeft de voorkeur om lang en vaak met zijn menselijke metgezellen te communiceren.

 

ZORG

Vanwege het energieniveau van de katten, hebben de Noorse katten veel oefening nodig in de vorm van spelen. Ook wanneer de kat haar verliest, is een grondige kam nodig of vind je haar overal in het huis. De rest van het jaar heeft het echter heel weinig verzorging nodig.

 

GESCHIEDENIS EN ACHTERGROND

Zoals de naam doet vermoeden, is dit ras ontstaan ​​in Noorwegen. De Norsk Skogkatt (Noors voor Noorse Boskat) lijkt duizenden jaren geleden uit de Scandinavische bossen te zijn voortgekomen, bevestigd door alle grote, langharige katten uit de Noorse mythologie. Sommige verklaringen zetten de kat zelfs op de boot van Leif Erikson, een beroemde Viking-ontdekkingsreiziger, als zijn reisgenoot en als ongediertebestrijding.

Deze stoere katten wisten het extreme klimaat van Noorwegen te overleven, een land waar de zon niet van half mei tot augustus schijnt en waar de winteravonden lang en bitterkoud zijn. Hierdoor ontwikkelden ze lange, dichte, waterbestendige jassen, winterharde constituties, snel verstand en een goed overlevingsinstinct.

Tijdens de jaren 1930, werd een poging gedaan om het ras Noorse boskat erkend te krijgen. De eerste Noorse kat-club werd opgericht in 1934 en de eerste boskat werd tentoongesteld tijdens een show in Oslo, Noorwegen. De vernietiging van de Tweede Wereldoorlog leidde echter bijna tot de vernietiging van het ras en de kruising met de Noorse kortharige huiskat (de hauskatt geheten) dreigde zijn bloedlijnen te verdunnen. Na de oorlog begonnen de Noorse kattenliefhebbers aan een fokprogramma. En met een nieuw gevoel van veerkracht werd de Boskat door de overleden koning Olaf de officiële kat van Noorwegen genoemd.

In 1980 werd de boskat  geïntroduceerd in de Verenigde Staten, mede dankzij de pas opgerichte Norwegian Forest Cat Fanciers ‘Association, een kleine groep die hoopte dit ras officieel erkend te krijgen. De International Cat Association was de eerste die het ras van de Noorse kat erkende en de boskat voor kampioenschap-competitie in 1984 aanvaardde. Het ras bereikte later de kampioenschapsstatuut voor de Cat Fanciers Association in 1993 en voor de American Cat Association in 1995.

SLIDING BAR WIDGET 1