Paint

Paint
  Paint2018-11-27T17:48:19+00:00

  Project Description

  De Paint is een ras die wel gewaardeerd is door zijn kleur en vlekken, maar het is ook een favoriet omdat het een unieke elegantie en intelligentie heeft. Desondanks zijn huidige populariteit, werd de Paint al langer gebruikt als showpaard bij prestatieve competities.

  Fysieke kenmerken

  De Paint komt voor in verschillende kleuren, zoals roodbruin, kastanjebruin, zwart, goud, grijs, bont en blauwe roan. Maar belangrijker dan hun kleur zijn hun onderscheidende witte vlekken. Hoewel de vlekken van grootte variëren, is het patroon altijd aanwezig. De twee overheersende patronen van de Paint, de overo en tobiano, worden onderscheden door de positie van de witte kleur op het lichaam.

  Het overo (Spaans voor ‘als een ei’) paard heeft witte vlekken die langs de gehele rug lopen van de schoft (hoogste plek van de rug) tot aan de staart. Normaal gesproken zijn alle vier benen donker van kleur, maar om het als een overo paard te beschouwen, moet minstens een been donker van kleur zijn. Verspreidde en onregelmatige witte vlekken komen ook op het gehele lichaam voor. De staart moet uit een effen kleur bestaan, en het paard kan overheersend donker of wit zijn. Het overopatroon wordt algemeen gebruikt om patronen te beschrijven die geen tobianopatronen zijn, wat soms kan leiden tot verwarring wanneer een paard simpelweg omschreven wordt als een overo. Ze houden de frame overo, de sabino (gespikkeld), en de bespatte witte overo in. Veel Paints met overopatronen hebben blauwe ogen, vooral de frame en de bespatte witte. Ook bestaat de staart uit een effen kleur.

  Een paard met het tobianopatroon heeft aan de andere kant een hoofd dat bestaat uit een effen kleur met een witte stip aan de voorkant, die veel vormen kan aannemen (bijv. een vlam, ster, etc.). De benen zijn wit, die uitzien alsof het paard kousen draagt. Afgezien van deze onderscheidende vlekken, zijn de vlekken op de rest van het lichaam heel anders dan de gekleurde gedeelten. Deze vlekken zijn veelal te vinden op de nek en de borstkas. De vlekken kunnen ovaal en rond zijn, en de hoeveelheid wit verschilt ook nogal. Sommige Tobianos hebben veel wit, terwijl andere juist zo weinig wit hebben zodat het uitziet alsof ze helemaal geen vlekken hebben.

  De tobiano heeft gebruikelijk donkerbruine ogen en een tweekleurige staart.

  Daarnaast bestaat er ook de combinatie van de overo en de tobiano, het derde geaccepteerde patroon. Doordat er de risico’s bestaan die gepaard gaan met het fokken, vooral het risico van het Lethal White Syndroom dat verwant is aan de frame overos, resulteert het combineren van rassen met verschillende patronen in een sterkere bloedlijn. Dit is belangrijk voor de kracht en de overleving van de Paint. Ook geeft dit vitaliteit aan de gespatte markeringen van de Paint. De resulterende kruising wordt de tovero genoemd.

  De Paint heeft een gespierde en ferme nek, een korte maar krachtige rug, sterke benen, glooiende schouders, middelgrote oren en intelligente ogen.

   

  Temperament

  De Paint staat bekend om zijn beminnelijkheid. Zijn vriendelijkheid en aangeboren intelligentie zorgen ervoor dat de Paint een genoegen is om mee te trainen voor paardenwedstrijden. Maar belangrijker is dat het paard een echte vriend is buiten de wedstrijden.

  Geschiedenis en achtergrond

  Tijdens de invasie van het Romeinse Rijk rond 500 N.C., brachten verscheidene barbaarse stammen gevlekte Oriëntaalse paarden van Eurazië naar Spanje, waar de gevlekte paarden met de inheemse paarden werden gefokt. Het ras bloeide in Spanje, en begon te lijken op de standaard Paint. Verslagen uit 700 v.C. laten zien dat de gevlekte paarden de standaard tobiano- en overopatronen hadden. Toen de Spaanse Conquistadores naar de Verenigde Staten trokken, namen ze ook hun paarden mee. Deze paarden worden als de voorouders van de moderne Paint beschouwd.

  De Paint – ontegenzeggelijk herkend aan zijn gekleurde vlekken en patronen – moet nog altijd aan de strenge eisen over de bloedlijn en de fysieke gesteldheid voldoen. De vereniging die dit moet controleren is de American Paint Horse Association (APHA). Volgens de regels kan een paard zich opgeven voor registratie als een Paint wanneer een van zijn voorouders ook geregistreerd is bij de APHA, de Jockey Club of de American Quarter Horse Association (AQHA); dit zorgt ervoor dat het ras rein blijft. Naast de strenge bloedlijn- en voorgeslachtvereisten, moet het paard ook een standaard gesteldheid en temperament vertonen.

  SLIDING BAR WIDGET 1