Problemen met haarballen? Leer waarom ze gebeuren en hoe je kunt helpen

Problemen met haarballen? Leer waarom ze gebeuren en hoe je kunt helpen
Problemen met haarballen? Leer waarom ze gebeuren en hoe je kunt helpen2018-12-13T18:57:55+00:00

Project Description

Haarballen zijn de vloek van kattenbezitters. Deze bosjes haar hechten zich samen in de maag en worden dan overgegeven in onze schoenen, tapijten en vloeren. Maar zijn korthaar haarballen normaal en is er een manier om ze te voorkomen in de eerste plaats? Laten we kijken…

 

ZIJN KAT HAARBALLEN NORMAAL?

 

Technisch gesproken zijn kattenhaarballen niet normaal. Katten verzorgen zichzelf al duizenden jaren en hun spijsverteringskanalen zijn gemaakt om het haar dat onvermijdelijk wordt ingeslikt te behandelen. Haarballen moeten door het spijsverteringsstelsel bewegen en aan de andere kant uitkomen. Wanneer dit proces echter misgaat, kan het haar samenklonteren in de maag en niet in het darmkanaal terechtkomen. Het veroorzaakt genoeg irritatie dat een kat gewoonlijk de prop zal braken, en voila … je hebt een haarbal.

 

Als ik een kat krijg die af en toe een haarbal heeft en absoluut al het andere volkomen normaal lijkt, beveel ik aanvankelijk geen uitputtende opwerking aan (die gastro-intestinale biopsieën zou nemen). Ik zal een fysiek uitvoeren (op zoek naar zowel GI-problemen als dermatologische aandoeningen die de uitscheiding kunnen vergroten), een fecaal onderzoek uitvoeren, en als ik vind dat ze gerechtvaardigd zijn (of de eigenaar wil vooral grondig zijn), raad dan een uitgebreid panel van bloedonderzoek aan (inclusief een controle van de schildklierniveaus) en een urineanalyse.

 

WAAROM VOORKOMEN HAARBALEN?

 

Kat haarballen kunnen om een ​​paar redenen voorkomen, maar de overgrote meerderheid van de gevallen kan worden toegeschreven aan:

 

  1. MEER HAAR MEER DAN NORMAAL.

 

Huidziekten (bijvoorbeeld externe parasieten, infecties en allergieën) kunnen er allemaal toe leiden dat katten zichzelf buitensporig afstoten en/of verzorgen, wat op zijn beurt kan leiden tot haarbalproblemen. Extreme verzorging kan ook worden geassocieerd met stress, verveling, compulsief gedrag en gelijktijdige ziekte die schijnbaar niet gerelateerd is aan de huid of het gastro-intestinale systeem. Een kat met artrose kan bijvoorbeeld proberen zichzelf te kalmeren door de afgifte van pijnstillende endorfines te stimuleren door herhaaldelijk verzorgingsgedrag.

 

  1. GEWIJZIGDE GASTROINTESTINALE MOTILITEIT.

 

Wanneer het maagdarmkanaal van een kat niet correct functioneert, kan het misschien niet in staat zijn om zelf een normale hoeveelheid haar te verwerken zoals het zou moeten. Haarballen kunnen worden geassocieerd met inflammatoire darmziekten, inwendige parasieten, pancreatitis, hernia’s, vreemde lichaampjes, kankers en andere potentieel ernstige ziekten.

 

WAT ZIJN DE BESTE MANIEREN OM HAARBALLEN TE VOORKOMEN?

 

Als uw kat problemen heeft met haarballen, moet u een dierenarts raadplegen. Ervan uitgaande dat de dierenarts van uw kat niets ongewoons vindt tijdens een examen, wordt gewoonlijk het volgende aanbevolen:

 

  1. VOEG VEZEL TOE AAN HET DIEET.

 

Het grootste deel van de aanvullende voedingsvezels “veegt” in wezen het haar door het spijsverteringskanaal, waardoor het niet samenklontert in de maag. Overleg met uw dierenarts over de beste methode om vezels toe te voegen aan het dieet van uw kat. Een optie is om een ​​dieet te kiezen dat speciaal is samengesteld met oplosbare en onoplosbare vezels om de spijsvertering te vergroten.

 

  1. DIËTEN WISSELEN NAAR EEN FORMULE MET MINDER POTENTIËLE ALLERGENEN.

 

Gastro-intestinale ontsteking (vaak veroorzaakt door voedselallergieën en/of inflammatoire darmziekte) staat aan de basis van veel chronische gevallen van haarballen. Een recept, hypoallergeen dieet is ideaal, maar zonder recept verkrijgbare, beperkte antigeenvoedingsmiddelen kunnen worden geprobeerd zolang de eigenaars weten dat als de reactie van een kat niet ideaal is, een meer restrictieve voedselproef nog steeds nodig zal zijn.

 

  1. NEEM SOMMIGE VAN DE VERZORGINGSRITUELEN ZELF OVER

 

Door het aantal keren per week dat de kat is geborsteld te verhogen, kan een van de bovenstaande oplossingen beter werken, aangezien elk haar dat tijdens de borstel sessies wordt verwijderd, niet door de kat wordt ingeslikt.

 

Zolang uw kat niet meer afvalt of meer dan eens per week haar braakt, kunt u enkele of al deze aanbevelingen proberen voordat u uw dierenarts belt. Maar als ze niet werken, is het tijd om een ​​afspraak te maken. Uw dierenarts kan goed opletten voor gezondheidsomstandigheden die mogelijk een rol spelen bij de vorming van haarballen en passende behandelings- en voedingsaanbevelingen doen.

SLIDING BAR WIDGET 1