Quarter horse

Quarter horse
  Quarter horse2018-11-27T19:45:58+00:00

  Project Description

  De quarter horse is een renpaard, recreatiepaard en werkpaard (om kuddes koeien of ander vee bijeen te drijven). Alle functies zijn verpakt in een paard. Ooit werd het slechts als korte afstand renpaard gezien, maar het heeft zichzelf door de jaren heen bewezen als een getalenteerd en betrouwbaar paard.

   

  Fysieke kenmerken

  De American Quarter Horse heeft een gespierde nek, diepe borstkas, glooiende schouders en een relatief klein hoofd met wijde ogen en puntige oren (die overigens altijd alert zijn). Zijn benen zijn stevig en gespierd; zijn voeten zijn echter als te klein beschreven voor de grootte van het dier. Daardoor ziet het dier, dat tussen de 145 en 163 centimeter hoog is, er nogal fors uit.

  De meest voorkomende kleuren van de Quarter Horse zijn de voskleur en kastanjebruin. En hoewel de Appalosa- en Pintovlekken niet geaccepteerd worden voor de standaard van het ras, is het vrij normaal om witte vlekken op het gezicht of benen van een Quarter Horse te zien.

  Geschiedenis en achtergrond

  Het American Quarter ras is een van de meest populaire en oudste Amerikaanse rassen. In de 17e eeuw begonnen Amerikaanse kolonialisten Engelse volbloeden te kruisen met inheemse paarden zoals de Chickasaw, een ras dat ontwikkeld en onderhouden is door de Chickasawindianen. Een van de meest beroemde voorbeelden van een kruising was Janus, een volbloed en kleinzoon van een Godolhpin Barb, een van de stichtende hengsten van het moderne volbloed ras. Janus werd in 1752 naar Virginia gebracht en zijn kruising resulteerde in een kleiner, robuuster en wendbaarder American Quarter Horse. (Wonderbaarlijk genoeg worden ze vandaag de dag nog altijd gebruikt om het Quarter Horse ras en zijn loopvermogen te verbeteren).

  De Quarter Horse zou later erg beroemd worden bij wedstrijden, omdat het volbloeden versloeg in korte races zoals de 400 meter. Zijn overheersing bij 400-meter wedstrijden is de reden waarom het de Quarter Horse heet. (400 Meter is namelijk een kwart mijl.)

  Het ras zou vroeg in de 19e eeuw echter een dieptepunt bereiken. Hoewel zijn mogelijkheid om de 400 meter te winnen bleef voortbestaan, verloor de American Quarter Horse zijn populariteit door zijn inferieure uithoudingsvermogen, waardoor het ongeschikt werd als lange afstand renpaard. Terwijl de volbloed zijn plaats heroverde als Amerikaans renpaard, ontdekten eigenaren van de Quarter Horse een speciaal talent van het ras – zijn vermogen om als werkpaard te fungeren om koeien bijeen te drijven. Het kon niet alleen met vee werken en karren trekken, maar het kon ook mensen over een lange afstand verplaatsen. Hierdoor werd het weer bruikbaar, vooral voor de pioniers die naar het Westen wilden trekken.

  De American Quarter Horse staat vandaag de dag bekend als show-, rodeo- en renpaard, maar het wordt nog altijd beschouwd als een enorm veelzijdig ras – het kan even goed je vee bij elkaar drijven als een zak met geld voor je winnen bij een race op de 400 meter.

  SLIDING BAR WIDGET 1