Shetlander

Shetlander
  Shetlander2018-11-27T18:58:06+00:00

  Project Description

  De American Shetlander is een paardenras afkomstig uit de Verenigde Staten, dat vooral gebruikt wordt als rij- en trekpaard. Zijn kleine gestalte maakt het paard ideaal voor kinderen die ook graag willen paardrijden, terwijl zijn uitstekende vorm het ook ideaal maakt voor paardenwedstrijden. De American Shetlander wordt maximaal 117 centimeter hoog, hoewel er ook showklasse divisies bestaan die variaties in de lichaamsbouw toestaan.

  American Shetlander pony’s worden meestal gebruikt om er mee te fokken, presteren, werken en ze dienen ook als huisdieren voor kinderen. Ze komen voor in de paardenspringwedstrijden voor jonge ruiters, in paardenshows en in een soort modellenshow voor paarden. In zo’n modellenshow worden paarden beoordeeld op hun fysieke attributen en hun geschiktheid om te fokken, in plaats van dat ze beoordeeld worden op uithoudingsvermogen en wendbaarheid.

   

  Fysieke kenmerken

  De Classic en de Moderne American Shetlander worden maximaal 117 centimeter hoog. Deze twee varianten van de American Shetlander hebben echter twee verschillende lichaamsbouwen.

  De Classic Shetlander is wat taaier dan zijn moderne tegenhanger. Het werd in eerste instantie gefokt als werkpaard, om kolen en vrachten te verplaatsen voor het mijnwerk, dus het is wat forser en gespierder dan het moderne ras. De Modern American Shetlander heeft over het algemeen een wat soepelere spieropbouw. Zijn nek is gebogen, zijn hoofd zit wat hoger en zijn lichaam is slanker. Beide types hebben bijzonder stevige hoeven.

  De American Shetlander heeft over het algemeen een klein hoofd en korte oren. De ogen staan ver uit elkaar en de snuit is proportioneel gezien klein. De nek is klein en gespierd, hoewel het moderne ras een meer gebogen nek heeft. De vacht is dik en heeft de gebruikelijke kleuren die terug te vinden zijn in beide soorten Shetlander.

   

  Temperament

  De American Shetlander staat bekend om zijn tedere en aangename aanleg, maar het is ook intelligent en het leert erg snel. Het staat ernaast ook bekend om zijn taaiheid en sportiviteit. Om die redenen is de American Shetlander ideaal voor kinderen en mensen met beperkingen. De American Shetlander en hun veel opzichtigere en hogere varianten zijn naast goede trekpaarden ook ideale showpaarden.

  Verzorging en omgang

  De American Shetlander, zo beminnelijk en vriendelijk als het is, vertoont af en toe toch wat koppig gedrag. De eigenaar van dit ras moet weten hoe hij of zij er mee moet omgaan om ervoor te zorgen dat de koppigheid in toom wordt gehouden.

  De American Shetlanders moeten hetzelfde behandeld worden als hun grote tegenhanger. Hoewel het een kleiner weiland en proportioneel gezien minder voer nodig heeft, is het toch belangrijk dat het regelmatig gevoerd wordt en beweging krijgt. Ook moet het regelmatig geborsteld worden.

  Geschiedenis en achtergrond

  De oorspronkelijke Shetlander pony kwam uit de Shetland Eilanden in Schotland, vandaar de naam, en werd in de 19e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht. Sommige Shetland pony’s uit de Shetland Eilanden werden behouden en gefokt; dit zijn de huidige classic American Shetlanders. Sommige Shetlander pony’s zijn echter gekruist met andere rassen zoals de Welsh en de Hackney pony’s. Dit kruisen resulteerde in de moderne American Shetlander, die over het algemeen een wat slanker postuur heeft dan de classic. In 1888 werd de American Shetland Pony Club opgericht om het American Shetlander ras – zowel het pure Shetlander ras als de Shetlander met minstens 50 procent rein Shetlanderbloed – vast te leggen en te documenteren.

  SLIDING BAR WIDGET 1