Siamees

Siamees
Siamees2018-12-13T19:02:34+00:00

Project Description

FYSIEKE EIGENSCHAPPEN

Het Siamese kattenras heeft opvallend grote oren en aantrekkelijke babyblauwe ogen. Hun glanze, slanke figuur wordt geaccentueerd door hun korte fijne jas met lange toelopende lijnen. De vacht wordt geleverd in vier traditionele kleuren: zeehond, chocolade, blauw en lila punt – een bleke lichaamskleur met relatief donkerdere ledematen; dat wil zeggen het gezicht, oren, voeten en staart.

 

PERSOONLIJKHEID EN TEMPERAMENT

Dit is een extraverte, sociale kat die sterk afhankelijk is van menselijk gezelschap. Het is een geboren babbelkous die ervan houdt om te communiceren met mensen om hem heen. Dit is echter geen kat om te hebben als je niet vaak thuis bent, omdat het vrij gemakkelijk eenzaam en verdrietig wordt. De Siamese kat moet zorgvuldig worden behandeld, maar wanneer liefde, geduld en zorg getoond wordt, is het een ideale metgezel.

 

GESCHIEDENIS EN ACHTERGROND

Deze wereldberoemde kat heeft een lange en kleurrijke geschiedenis. Zoals de naam al doet vermoeden, kwam de kat oorspronkelijk uit Thailand (voorheen bekend als Siam). Het interessante uiterlijk en gedrag zorgden ervoor dat de kat door adel aanbeden werd. Toen een lid van de koninklijke familie stierf, werd ook gedacht dat een Siamese kat de ziel van deze persoon zou ontvangen. De kat zou dan naar een tempel worden verplaatst en de rest van zijn leven in luxe doorbrengen, met monniken en priesters als dienaren.

Andere mythen proberen enkele van zijn fascinerende eigenschappen uit te leggen. Eén zo’n mythe vertelt hoe een Siamese kat, die de taak had om de koninklijke vaas te bewaken, zijn staart eromheen boog en er zo intens naar staarde dat zijn ogen gekruist werden.  Een andere vertelt over Siamese katten die ringen bewaken die toebehoren aan een koninklijke prinses. De katten gleden de ringen op hun staart en ontwikkelden knikken in de staart om te voorkomen dat de ringen eraf vallen.

De Siamees is ook in het Cat Book of Poems terechtgekomen, een manuscript geschreven tussen 1350 en 1767. Het beschrijft een slanke kat met donkere kleuring op zijn oren, staart en voeten en een bleek lichaam.

Het is niet precies bekend wanneer deze legendarische kat voor het eerst in Groot-Brittannië verscheen. Het vroegste gedocumenteerde verslag vertelt echter over een paar Siamezen die in 1884 aan de zuster van een Britse consul-generaal in Bangkok werden gegeven. Deze katten werden het jaar daarop in Londen tentoongesteld. Hoewel er eerder bewijs is dat de Siamese kat werd tentoongesteld in de eerste kattenshow in 1871 in Crystal Palace in Londen, waar het uiteindelijk een sombere ontvangst ontving. De aanwezigen zouden walgen van “een onnatuurlijke soort van een nachtmerrie.”

SLIDING BAR WIDGET 1