Slangen mythen en feiten

Slangen mythen en feiten
  Slangen mythen en feiten2018-11-28T20:16:48+00:00

  Project Description

  Slangen hebben een behoorlijk aanzien in de dierenwereld opgebouwd en vanuit naturen heeft de mens een ‘voorzichtigheid’ ingebouwd ten opzichte van deze dieren. Hierdoor komen er vaak verhalen naar voren over slangen welke lang niet altijd op waarheid berust zijn. Vandaar dat we er ook vanuit de Huisdierspot een aantal van willen behandelen.

  1. Agressieve slangen jagen sneller op mensen die te dichtbij komen

  Deze mythe is half waar om maar meteen met de deur in huis te vallen. Wanneer een slang een mens aanvalt is dit altijd vanuit een panieksituatie bij zowel mens als dier. De angst voor de slang is vaak zo hoog dat je vanzelf knikkende knieën hebt en je lichaam niet meer doet wat je wilt doen. Zo zal de mens vanuit zichzelf altijd de snelste weg kiezen om uit de situatie te komen. Een slang daarentegen heeft een vrijwel gelijke eigenschap en zal tegenover een mens altijd kiezen om te vluchten. Het kan dan ook zijn dat voor de slang dezelfde vluchtroute de beste optie is en ze op dat moment gaan kruisen wat fout gaat.

  Bij sommige slangen ligt het wat anders alhoewel jagen niet het juiste woord is. Wanneer een moeder haar kinderen wil beschermen en een mens te dicht in de buurt komt,

  1. Slangen worden blind gedurende de hitte van de zomer

  Dit is dus echt een mythe en is niks van waar. Slangen worden simpelweg niet blind op basis van temperaturen of tijden van het jaar.

  1. Er bestaat niet zoiets als een moederslang

  Alle slangen die eieren leggen gaan nadat ze zijn uitgekomen weg van hun nest en worden niet opgevoed. Maar recent onderzoek in Centraal Afrika heeft wat anders bewezen. De afrikaanse steenpython voedt namelijk wel degelijk zijn jongen op! Dit is de eerste slang waarbij dit fenomeen ontdekt is en wetenschappers geloven dan ook dat er meerdere soorten dit doen. Er bestaat dus wel degelijk een moederslang bij sommige soorten.

  Al is het wel een feit dat bij, momenteel 99% van de gevallen die bekend zijn, de slangen vanuit het nest meteen ‘volwassen’ genoeg zijn om direct te beginnen met overleven.

  1. Ratelslangen ratelen altijd voordat ze aanvallen

  Dit is simpelweg niet waar en geloof dit dan ook nooit. Ratelslangen ratelen om zich hoorbaar te maken in een gebied met hoog gras. Dit werkt twee kanten op. De slang wordt niet vertrapt door grote dieren als bizons, en de bizon wordt niet gebeten door de slang uit zelfverdediging.

  Bij het aan komen ‘voelen’ van een paarhonderd zwaar dier kan de slang dus besluiten geluid te gaan produceren om te laten weten dat hij daar zit in het gras. Dit is echter niet altijd merkbaar voor een slang wanneer er iemand aan komt lopen van 75 kilo waardoor het daar nog wel ooit fout bij gaat en je geen enkel geluid hoort vanuit de slang.

  SLIDING BAR WIDGET 1