Verborgen gevaren bij het houden van reptielen

Verborgen gevaren bij het houden van reptielen
  Verborgen gevaren bij het houden van reptielen2018-11-28T19:17:44+00:00

  Project Description

  Reptielen zijn geliefd als huisdier bij heel veel mensen wereldwijd en het is gemakkelijk in te zien waarom. In vergelijking met een hond of kat hebben reptielen iets minder onderhoud nodig en zijn ze ideaal voor mensen met een appartement of klein huis. Ook hebben veel mensen een allergie voor honden of katten en hebben deze problemen niet met het houden van reptielen. Echter, net als met alle andere huisdieren, is het erg belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen bij de zorg en behandeling van reptielen. Hier zijn enkele algemene risico’s die alle reptiel baasjes moet kennen en om de veiligheid te maximaliseren.

  Bacteriële ziektes

  Alle huisdieren kunnen zorgen voor een verspreiding van bacteriële ziekten met inbegrip van reptielen. Deze ziekten kunnen worden verspreid door bacteriën, schimmels, virussen of parasieten via de mond, de lucht of zelfs via de huid.

  Een van de meest voorkomende ziekten welke verspreid wordt door reptielen is Salmonella. Het zal vaak verspreid worden wanneer een persoon niet goed zijn handen wast na contact met een reptiel.

  De meest effectieve manier om te voorkomen dat de verspreiding van de ziekte tussen een persoon en een huisdier is goede hygiene toepassen. Handen moeten grondig gewassen worden zowel voor als na contact met het reptiel. Tevens is het volgens veel deskundigen af te raden kinderen onder de leeftijd van vijf jaar oud in contact te laten komen met reptielen vanwege kinderziekten die overgedragen kunnen worden.

  Fysieke veiligheid

  Reptielen zijn over het algemeen erg sociaal, zeker degene die in een dierenwinkel verkocht worden. Het kan echter ooit voorkomen dat een reptiel bang of angstig is en kan gaan bijten/krabben/uithalen. Het is dan ook belangrijk om voorbereid te zijn wat je moet doen en zorgen dat eventuele desinfecterende middelen in huis zijn. Deze reacties van reptielen worden vaak afgedaan als ‘het blijven dieren’. Dit is voor een deel waar, maar ga ook eens kritisch bij jezelf te rade of dit niet een onderliggende gedachte heeft. Het kan zijn dat het dier niet lekker in zijn vel zit, ziek is of erg honger heeft. Ga nog eens alle basisstappen na om voor jezelf te verzekeren dat het hier niet aan ligt.

  Het is dan ook erg belangrijk om het juiste reptiel te kiezen. Reptielen is een erg uitgebreid begrip waar ontzettend veel dieren onder vallen. Hier zitten vanzelfsprekend ook wat dieren bij die gemakkelijker te houden en verzorgen zijn dan anderen. Zeker voor beginners is het verstandig niet te beginnen met een moeilijke slang als voorbeeld.

  Iedereen die met de verzorging van het dier in aanraking komt dient een juiste voorbereiding gehad te hebben. Zo zal diegene kennis moeten hebben van het dier, snel moeten kunnen handelen en dingen kunnen opmerken als ziekten of in dergelijke. Het is tevens verstandig deze kennis constant te delen met minimaal één ander persoon in het gezin. Wanneer je zelf op vakantie gaat of ziek bent is er altijd iemand in huis die het dier op de juiste manier kan verzorgen. Ga voor deze kennis langs bij een expert of ga bij een reptielengroep bij jou in de buurt.

  SLIDING BAR WIDGET 1