Zwarte russische terriër

Zwarte russische terriër
  Zwarte russische terriër2018-11-26T10:34:53+00:00

  Project Description

  De zwarte Russische terriër is een stevige, grote en krachtige hond. Hij werd in Rusland ontwikkeld tot waakhond. Vandaag de dag staat de zwarte Russische terriër bekend om zijn moed, kracht en uithoudingsvermogen.

  Fysieke kenmerken

  Deze goedgespierde hond heeft grote botten en kan zware vrachten slepen. Daarnaast is hij wendbaar genoeg om zich voort te bewegen over rotsachtig landschap en een vijand uit te schakelen. Hij heeft een sterk lichaam en hoofd, en een krachtige nek, waardoor hij taken zoals waken goed kan uitvoeren. Omdat de zwarte Russische terriër een sterk en beschermend ras is, zijn betrouwbaarheid, intelligentie, en moed belangrijke eigenschappen.

  De onderste vacht houdt de hond warm, en zijn buitenste vacht, die ergens tussen de 4 en 10 centimeter lang is, is weerbestendig en houdt geen water vast.

  Persoonlijkheid en temperament

  De zwarte Russische terriër is terughoudend tegenover vreemden en is erg aanhankelijk en beschermend tegenover zijn familie. Hij wordt beschreven als moedig, zelfverzekerd, en kalm. De zwarte Russische terriër is speels en teder met kinderen: hij is ook erg sociaal en aanhankelijk.

  Dit ras heeft de neiging om binnenshuis dicht in de buurt van bekenden te blijven en hij gaat wellicht niet samen met dominante of vreemde honden, maar met kleinere honden en andere huisdieren gaat hij prima samen. Hoewel hij een onafhankelijke denker en een snelle leerling is, kan de zwarte Russische terriër koppig worden wanneer hij iets moet doen waar hij geen zin in heeft.

  Verzorging

  De vacht van de zwarte Russische terriër moet iedere week fatsoenlijk geborsteld worden, ondanks dat hij geen vacht afwerpt. Hij moet iedere zes tot acht weken getrimd worden. Oorspronkelijk heeft de vacht van de zwarte Russische terriër een krullerig uiterlijk. De vorm van de hond moet echter te zien zijn als hij getrimd wordt voor een show.

  Mentale en fysieke oefeningen en sociale interactie zijn van levensbelang voor dit ras. Behendigheids- en gehoorzaamheidstrainingen zijn ook handig om de hond mentaal en fysiek in orde te houden. Zwarte Russische terriërs voelen zich niet op hun gemak in een kennel, omdat ze altijd menselijke aandacht nodig hebben.

  Gezondheid

  De zwarte Russische terriër, die gemiddeld tussen de 10 en 11 jaar oud wordt, is vatbaar voor kleine gezondheidsproblemen zoals ellenboogdysplasie en grote gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Het ras kan ook last ondervinden aan PRA en dwerggroei. Om deze problemen te achterhalen, raadt een dierenarts wellicht heup, ellenboog en oogonderzoeken aan.

  Geschiedenis en achtergrond

  Halverwege de 20e eeuw moesten de Sovjets de ideale militaire werkhond vinden. Omdat er geen geschikte honden waren, importeerden ze meestal Duitse rassen naar hun Rode Ster staatskennels. Roy, een Riesenschnauzer die in 1947 geboren werd, was de meest indrukwekkende import. Deze hond werd gepaard met andere rassen zoals de Moscow Water Dog, Airedaleterriër en de Rottweiler. Alle succesvolle kruisingen waren zwart en konden onderscheden worden van rassen zoals de zwarte terriërgroep. De beste honden werden echter met elkaar gekruist en tegen het einde van de jaren 50 van de 20e eeuw kon men tweede- en derde-generatie honden kopen.

  De voornaamste criteria voor het fokken waren veelzijdigheid en werkvermogen en stappen werden ondernomen om de vorm te verbeteren. De functies van de zwarte Russische terriër bestonden uit militaire taken zoals het ontdekken van explosieven en landmijnen, sleeën slepen, goederen vervoeren, verwonde soldaten vinden, en de grens bewaken. De honden werden ook tijdens militaire operaties in Bosnië en Afghanistan gebruikt.

  In 1968 werd een standaard geregistreerd, en in 1984 erkende de Fédération Cynologique Internationale (FCI) het ras. De populariteit van de hond nam toe toen de zwarte Russische terriërs naar andere landen werden gebracht. In 2001 accepteerde de AKC het ras in de Diversen klasse en het ras werd in 2001 deel van de Working Group.

  SLIDING BAR WIDGET 1