Site lader

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen; paarden die vol zitten met vliegen en andere insecten! Erg vervelend voor je paard, en ook voor jezelf behoorlijk storend als je op het paard zit. Het is daarom belangrijk om je paarden te allen tijde te beschermen tegen deze beestjes. In deze blogpost lees je precies waarom dit zo is en welke middelen er zijn om je paard zo goed mogelijk te beschermen.

Insecten niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk

Vliegen en andere insecten zoals muggen en dazen wil je het liefste weghouden bij je paarden. Niet alleen zijn deze beestjes heel vervelend voor een paard, ze kunnen ook zorgen voor nare ongelukken! Dit komt omdat de rondvliegende en stekende beesten het vluchtgedrag van paarden activeren. Hierdoor kunnen ze in paniek raken en zich bezeren. Ook zorgen de beten van de insecten voor wondjes op de huid die kunnen gaan jeuken en irriteren. En daarnaast reageren sommige paarden ook nog eens allergisch op een beet. De vliegen, dazen en muggen hangen vooral bij de ogen, neus en mond van je paard rond. Dit komt omdat het traanvocht veel eiwitten bevat, waar de insecten en vliegen zich van voeden.

Zo kun je de ongewenste beestjes bestrijden

Zoals je kunt lezen, is het zeer belangrijk om vliegen en andere beestjes te bestrijden wanneer je paard hier last van heeft. Er zijn een aantal veelgebruikte manieren waarop dit wordt gedaan. Allereerst is het een goede tip om knoflook door het eten van je paard te mengen. Hierdoor ruikt hun adem naar knoflook waardoor muggen en andere insecten eerder weg zullen blijven bij het hoofd van je paard.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om je paard te beschermen door middel van een insectenspray. Deze sprays zijn te gebruiken op het hele lichaam van je paard met uitzondering van het hoofd. Vliegensprays zijn vaak alleen maar een aantal uren goed werkzaam, hierna neemt hun werking sterk af. Daarom is een spray ook alleen een goede oplossing voor een kortere periode. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een ritje door de natuur. Dan kan een spray ideaal zijn!

Verder is er nog een zeer populaire optie; de vliegendeken paard! Deze houdt vliegende insecten weg van het lichaam. Voor het gezicht kun je gaan voor een vliegenmasker. Ook is het belangrijk om actief de vliegen en andere insecten te bestrijden in de omgeving van je paard. Dit kun je bijvoorbeeld doen met vliegen strips of andere vliegenvallen. Ook is het verstandig om mest gelijk naar de mesthoop te brengen aangezien hier veel soorten insecten op af komen. 

Timo

Geef een reactie